Plaute

Páginas: 2 (353 palabras) Publicado: 3 de mayo de 2014
PLAUTE
Comicitat i realitat al Miles Gloriosus de Plaute
Es saben molt poques coses de Plaute, es rumoreja que el seu nom es Titus Maccius Platus 254-184 ac. El seu sobrenom es tardà i es creu quees degut al nom del personatge d’una comèdia romana. Va tenir una llarga vida, tota dedicada a fer teatre i escrivint-lo.
Dominus gregis: director companyia teatral, també actor principal iescriptor de les obres, director i qui invertia els diners.
Autor d’un tipus de comèdia Fabula Paliata (personatge, vestits i localització grega) imiten als grecs. Plaute intentava adoptar els models grecsals romans. Millor paliata que togata(igual però en romà) hi ha més llibertat. Paliata: món al inrevés.
21 comèdies de Plaute atribuïdes per Banzó 130 comèdies suposades de Plaute. Text teatral mésmòbil, es fan variacions, +difícil saber l’autor.
Miles gloriosus: 205 ac 3r comèdia de Plaute inspirat en una obra de Menandre (grec).
Comicitat gracies a l’argument (els elements còmics principalmentbasat en l’engany (3 línies, el forat de la paret, el joc de la germana bessona, la falsa pretendent), els personatges (estàndards, no profunditat ni evolució, el nom dels personatges en grec és elque és cada personatge: nomina platoria), el llenguatge (nomina platoria, creació de noms ficticis, jocs de paraules, efectes fonètics, neologismes, arcaismes) i el moviment escènic ( es sap molt poc,no existeixen les notacions de moviment, entrades i sortides rapides, escenes de cops, escenes de borratxos, complicitat amb el públic). No hi ha factor sorpresa.
Teatre intemporal
Realitat: apareixuna menció al poeta Nevi (empresonat l’any 206ac). Publi corneli escipio es creu que es Pirgocolinetic per “venjança” per encarcela Nevi.
Pirgopolínices (l'arrasador de moltes torres), soldatPalestrió, (lit: el lluitador), esclau.
Artotrogos, (lit:l'endrapador de pa), paràsit.
Periplectomen (el que teixeix embolics) vell que viu al costat de l'esclau
Escèler, esclau de Pirgopolínices....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Plauto
  • Plauto
  • plauto
  • Plauto
  • plauto
  • Anfitrión
  • la olla de plauto
  • Biografía de Plauto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS