poesia de la postguerra valenciana

Páginas: 6 (1382 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2013
LA POESIA DE POSTGUERRA. CARACTERÍSTIQUES GENERALS DEL PERÍODE
LAPOESIADEPOSTGUERRA
Per les seues característiques, la poesia és el genere literari que es pot conrear amb més facilitat en una situació de prohibició i de clandestinitat. En canvi, la novel·la o el teatre necessiten unes condicions que la situació de la postguerra complicava molt més. hi podem observar tres tendències:
Dècadadels anys 40 i 50.
La poesia de tradició simbolista És una poesia continuadora d’un estil anterior a la guerra civil que té a Carles Riba com el màxim exponent i punt de referència. Ell encarnava els valors del rigor moral, d’exigència literària i de fe en la cultura, va donar orientació a un conjunt de poetes més joves, que perllonguen la poesia de tradició simbolista i el gust noucentista perl’expressió culta i el rigor en l’ús de la llengua. destaquen a les Balears, Bartomeu Rosselló-Pòrcel; a Catalunya, a més de Riba, Rosa Leveroni, Màrius Torres i Joan Vinyoli; i a València, a l’entorn de l’editorial Torre, Xavier Casp i Joan Valls.
La poesia de tradició avantguardista. Foix i Joan Brossa que reivindica la ruptura formal i lingüística i l’experimentalisme de les avantguardes. Un tretcaracterístic és la provocació, com ara la incorporació de temes insòlits o el bandejament de temes clàssics dels poetes de tradició simbolista.
Dècada dels anys 60
La poesia de tradició realista l’anomenat realisme històric o social, que es basava en els plantejaments marxistes d’intel·lectuals i escriptors que reivindicaven la participació de la literatura en l’alliberament individual isocial de l’ésser humà. L’antologia Poesia catalana del segle XX (1963), de Joaquim Molas i Josep Maria Castellet, va ser el referent programàtic del nou corrent literari.  A València, a més de Xavier Casp i Joan Valls, podem adscriure a aquest corrent poètic Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés.
La Nova Cançó En aquest context s’explica l’interés despertat per la Nova Cançó, moviment que fouutilitzat tant per escriptors com per polítics per a arribar a un públic més ampli.
Dècada dels anys 70
Moren els grans mestres i apareixen de noves generacions de poetes. La societat ha viscut grans canvis: la dictadura, la mort de Franco,  la democràcia, l’aprovació de les lleis de normalització lingüística i la introducció, en el nostre àmbit, del català-valencià en l’ensenyament. D’una banda esvan començar a publicar les obres completes de Joan Brossa, que va eixir així de la seua situació marginal, i es va redescobrir la poesia de J. V. Foix. Aquests dos autors es van convertir en els mestres reconeguts de les promocions més joves.
La generació literària dels 70.  Aquesta generació compartia la voluntat de practicar la poesia com una activitat autònoma amb la finlitat de ferliteratura  i reivindicava unes opcions poètiques que portaven a explorar i explotar les possibilitats del llenguatge. al País Valencià, Josep Piera, Marc Granell i Manuel Rodríguez
Context històric:
LA LITERATURA DE POSTGUERRA
Amb la instauració de la dictadura franquista desaparegué, d’una banda, la democràcia (prohibició dels partits polítics i la voluntat d'exterminar les persones que pensavende manera diferent a l'ideari oficial del règim); i de l'altra, les reivindacions diferencials ja consolidades de bascos i catalans (abolició dels estatus d’autonomia, i a Catalunya, de la Generalitat), i també les reivindicacions que estaven en procés (de valencians, balears, gallecs o andalusos). Aquests fets van fer que les llengües diferents del castellà desaparegueren dels usos formals. En elnostre àmbit lingüístic, l’ús de la llengua es va convertir en un símbol d’oposició al règim dictatorial i en una reivindicació de la llibertat perduda. La literatura de postguerra es va veure afectada, doncs, per la suspensió dels drets civils, l'autoritarisme, la censura i la prohibició de la llengua. Així, des d'ací, en el món literari, aparegué una incipient resistència cultural que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poesia Valenciana De Postguerra
  • Poesia de postguerra
  • Poesia De Postguerra
  • Poesía De Postguerra
  • POESIA DE POSTGUERRA
  • Literatura valenciana de postguerra
  • Poesia Valenciana
  • Poesia Valenciana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS