poesia española

Páginas: 5 (1123 palabras) Publicado: 27 de marzo de 2013
HISTÒRIA, exercici 2

EXTREU-NE LES IDEES PRINCIPALS DELS DOCUMENTS SEGÜENTS I SITUA’LS EN UN CONTEXT HISTÒRIC.


Document 1:

En aquest text s’aprecia un refons de repressió mostrat per un anarquista, concretament el personatge que va posar la bomba al Liceu. Aquesta persona ens explica el perquè de la seva decisió. Amb això es mostra desmentint un rumor que corria de la causad’aquest fet. Ens explica que per aturar la societat capitalista del país en aquell moment necessitava fer-los pagar amb actes violents les injustícies i explotacions de la societat.

Aquest document es datat el 27 d’agost de 1894, en un moment de la història on els anarquistes agafen molt pes en la societat, majoritàriament catalana.

La funció social del Teatre el Liceu com a aparador de laburgesia industrial i financera de la Barcelona de l'època el convertí en un dels punts de mira dels moviments de revolta social del moment, liderats per l'anarquisme: el 7 de novembre de 1893, l'anarquista Santiago Salvador llançà dues bombes sobre la platea, de les quals només n'explotà una que causà una vintena de morts.

Aquests anarquistes havien sorgit el 1881, quan el poder liberal permet lalegalitat a tots els partits politics i apareix la “Federació de treballadors de la regió espanyola”, un partit que havia estat actuant de forma clandestina mentre la primera internacional estava prohibida a Europa.


Document 2:

Aquest document és un estatut de la UGT, la Unió General de Treballadors, on estaven inscrits els articles dels drets dels obrers. La UGT és el primer sindicatque es crea el 1888 en el primer congrés que organitza el PSOE a Barcelona (encara que aquesta associació vol separar-se d’aquest partit).

Aquest primer sindicat agrupa tots els treballadors, dividit per branques d’oficis i adquireix un caràcter reivindicatiu amb la seva arma, la vaga.






Document 3:

Aquest, és un fragment de la constitució espanyola que es va signar el 1876.En aquest moment començava a funcionar la Restauració (1874-1931), amb Alfons XII com a rei. És la primera constitució que es va fer a Espanya i decretava, entre altres coses, que havia de ser un govern bicameral, format pel senat i el congrés dels diputats; només es podia practicar públicament la religió catòlica encara que tolerava altres religions sempre i quant no es fessin en actespúblics; on la declaració de drets dels ciutadans era força àmplia: tenien el dret d’impremta, el d’expressió i d’associació; el rei tenia el dret de Vet i podia oposar-se a algunes lleis que decretaven les Corts...

La Restauració Borbònica apareix després d’una gran inestabilitat en el govern español on havia aparegut una república que no havia funcionat de cap manera. Després que cinc presidensintentessin dur a terme aquesta república apareix el General Martínez Campos i fa un cop d’estat posant el rei Alfons XII al poder, que dona lloc al que serà la Restauració.




Document 4:

Aquest document és un discurs que António Cánovas del Castillo fa al poble espanyol explicant les bases del que ha de ser el seu govern. Defensa la monarquia per sobre de tot i el seu objectiu principalés abolir tota mena de república.
Insisteix en que aquest, serà un partit i un govern conservador on s’aplicaran totes les mesures possibles en concordança a l’època històrica que estigui passant la societat en aquell moment. I també vol remarcar que si tot funciona bé i la població,en general, està d’acord amb la monarquia, no té perquè no donar més drets i llibertats.

Aquest discurs eldóna Cánovas en el moment de la Restauració que funciona l’alternança de partits entre els liberals i els conservadors. Aquest mateix any, el 1884 pujen al poder el partit de Cánovas, que s’aguantarà fins que, l’any següent perd estabilitat per la mort del rei Alfons XII.




Document 5:



Aquesta taula ens mostra els diferents resultats de les eleccions entre els anys 1876 i 1899....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poesia española
  • Antología de poesía española
  • Antología de la poesía española
  • tarea español poesia
  • Tendencias de la poesía de posguerra española
  • La Poesía Mística Española
  • Antologia de la poesia española
  • Comentario de poesia española

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS