Poetes catalans

Páginas: 13 (3072 palabras) Publicado: 19 de septiembre de 2012
Josep Carner

Els albercocs i les petites collidores: Són dues noies que cullen els albercocs i una s'estranya al veure que l'altre en deixa tants. Aquesta ho fa per quan vingui l'hivern fer-ne confitura. El tema seria el record que té la noia de la confitura que els fa la mare a l'hivern.

- El fet que els personatges siguin infants és una mica secundari i casual. Allò que és realmentimportant en aquestes composicions és el seu aspecte didàctic; esdevenen, podríem dir, una mena de faules morals. De totes maneres, no hi és pas absent l'ambient de placidesa que s'observa en els poemes I i V en relació al món de la infantesa; tanmateix, l'alegria i la benaurança que s'hi reflecteixen no dissimulen ni rebaixen, certament, la moralitat del poema.
- El poeta fa un elogi de la sensatesa,de la previsió: cal que els infants deixin fruits a l'arbre, perquè així, quan arribi l'hivern, podran tenir fruita confitada.
- Poema en el qual el fruit no té una analogia clara amb el personatge, sinó que hi manté una relació de tipus metonímic: el fruit és, senzillament, collit, menjat o usat.
Pretext: Diàleg entre dues nenes, Mirtila i Iris, en que, Mirtila explica el motiu de deixaralbercocs en els arbres, per tal de fer confitura a l'hivern.
Tema: És una variant de la faula de la cigala i la formiga. Té una temàtica moral: és una defensa de l'estalvi, de la prudència... per tal d'aconseguir petits plaers en el futur. L'elogi del poema està acompanyada amb la idea de plaer, sensualitat pròpia de Carner.
Mètrica: Aquest poema està constituït per cinc quartetes hexasíl·labs. Hiha una alternança de rima lliure i paroxítona als versos senars i als versos parells rimen en consonant i té la rima oxítona.
Estructura: El poema està situat en un hort d'albercoquers, les protagonistes són infants i és un poema que guarda relació amb el primer. Aquest poema torna a estar estructurar temàticament amb la tècnica del contrast com el poema anterior. Hi ha dos aspectes que destaquen:les dues actituds humanes i els dos temps de l'any. Iris representa la ignorància i la imprevisió que contrasta amb el seny i la previsió de Mirtila. També hi ha un contrast entre el present (primavera - estiu) i el futur (l'hivern). L'hivern no es descrit de forma negativa, és un hivern delicat, benvolent (vers 12): es refereix que el vent fa ballar les teules de manera agradable. Aquests dostemps estan vinculats per la fruita, la presència dels albercocs, és a dir, els fruits frescos de l'estiu, esdevenen saboroses confitures a l'hivern servides en la mare. El plaer apareix tant a l'estiu com a l'hivern. El plaer és causat per la prudència.
Carner: En aquest poema breu es troben continguts i formes presentades de manera sintètica i amb aquesta concisió, veiem l'art carnerià de crearunes imatges, un ambient, personatges..., de forma justa. Un altre element que veiem és un bon equilibri entre el classicisme apol·lini (seny, raó, prudència...) i el classicisme dionisíac (plaer). El sentit que predomina és el gust.

“Cançoneta incerta”: El tema es la interrogació general sobre l'enigma de la vida i els seus riscos.

El tema d’aquest poema fa referència al dilema que tenimtots sobre la nostra vida, sobre el que hem de fer i el que no. El camí del què parla l'autor és la vida. Comença preguntant -se cap a on ens portarà la vida i si aquesta la trobarem amb la gent o individualment. Segueix parlant dels diversos camins que podem agafar i dels dubtes que la vida ens planteja. A la tercera estrofa diu que ningú sap si el camí serà bonic i somrient o si ens portarà a lamort. Acaba dient que mai sabrem quin camí escollir, fins que no l’haguem ja triat. Però que cada camí és una vida.

-VOCABULARI:
Carena  La cresta de la muntanya, la línia divisòria de dos vessants en una muntanya.
Vila  Població que, sense ser ciutat té alguns privilegis més que els pobles.
Drecera  Camí més curt que el principal per arribar a un lloc.
Gosat  Atrevit....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poetes Catalans
  • Dialectes Catalans
  • comptes catalans
  • Poeta
  • poeta
  • Tu poeta
  • poeta
  • Poetas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS