Preguntes Del Petroli

Páginas: 5 (1057 palabras) Publicado: 1 de noviembre de 2015
Romera Cerdán, Marc
Economia polítcia
Jordi Mundet, grup 52

1. Gràfica de l'evolució del preu del petroli en els 5 últims anys:




















En aquesta gràfica es pot observar com a finals de 2014 el preu del barril de bren arriba al seu punt més baix des de finals de 2009 i s'aprecia aquesta baixada ens els últims trimestres. La tendència que ens indica la gràfica, que comença el 2005,és d'una crescuda progressiva amb unes màximes a mitjans de 2008 i una posterior caiguda a inicis de 2009, el preu passa d'estar per dels 130 dòlars a situar-se per sota dels 40 en qüestió de mesos. Després d'aquesta més que notable caiguda la gràfica torna a ascendir progressivament fins 2011. Des de 2011 fins 2014 és molt més irregular ja que mostra pujades i baixades constants tot i no sertant dràstiques.

2. Quines han estat les causes de la baixada del preu del petroli en els últims trimestres?
La baixada del preu del petroli en els últims mesos es deu a varis factors que s'han donat a terme en el panorama geopolític internacional. Al finals de l'any passat els preus i principis de 2015 el barril queia fins a poc més de 50 dòlars entre d'altres causes per la gran explotació ques'està fent a països com els EUA, Canadà o Rússia. Aquests estats suposen, gràcies a l'extracció d'esquist, un rival per la OPEP que es va plantejar reduir la producció per tal de fer pujar el preu. També hi ha raons polítiques: països com Rússia o Irak, estats que han recolzat el règim siri, es poden veure afectats per aquesta baixada de preus i això es podria considerar com un càstig per totsells. En tot cas el problema sembla ser la gran explotació que està fent els Estats Units, que no es preveu que la redueixi , i també Rússia, que davant les sancions que se li van imposar pel conflicte amb Ucraïna i les conseqüències a nivell econòmic que han tingut podria entrar en recessió. Tot i així les previsions a llarg plaç són favorables pels països del Golf Pèrsic ja que disposen de lesmajor reserves de petroli i els productors no convencionals es començaran a estancar a partir de 2020.






3. Quines poden ser les conseqüències d'aquesta caiguda?
Una de les conseqüències que poden patir els països exportadors amb aquesta caiguda és una depreciació de les seves divises. Cal tenir en compte que hi ha països com Veneçuela o Rússia que tenen unes economies que depenen en gran partde les exportacions de cru que fan, és per això que a finals del 2014, el país sud-americà defensés una reducció dels nivells d'extracció per tal de protegir el preu del barril. Una altra conseqüència seria el perill de frenar la inflació i en zones com Europa arribar a patir deflació ja que, teòricament, una baixada en el preu de l'energia, és sinònim d'estancament de la inflació. Davantd'aquesta situació les grans empreses extractores es veurien tocades en borsa ja que es podrien perdre els suports dels inversors degut a la desconfiança que pot generar una baixada en els preus com aquesta.

4. Quins són els beneficis de la baixada?
Els beneficis d'una baixada del preu del petroli a simple vista poden afavorir als consumidors: persones i empreses que ara gaudeixen de carburant mésbarat per exemple. Pels països importadors en general també pot ser favorable una baixada en els preus del petroli ja que el fet que aquest petroli no sigui un producte generi beneficis econòmics directes al propi país, la mitjana de preus es manté i no es crea deflació. Pels països exportadors també podria ser beneficiós en el cas que aquesta baixada dels preus incentivés el consum i lesimportacions per part de països que no disposen d'aquest recurs. Ara per ara els estats membres de la OPEP disposen de reserves suficients de petroli per ser capaços de controlar-ne el preu tot i que aquesta caiguda hagi estat provocada, en part, per països amb mètodes d'extracció no convencionals, ja que si hi ha la necessitat real de fer pujar el preu del barril, seria tan simple com reduir el nivell...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • petrolio
  • El Petroli
  • Petrolio
  • el petrolio
  • el petrolio
  • petrolio
  • crisi del petroli
  • L’era Del Petroli

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS