Projecto De Elctricitat

Páginas: 3 (570 palabras) Publicado: 16 de abril de 2012
FORMA DE VIDA DELS SAMIS

Alumne: Juan Manuel Ming Gutierrez.
Professora: Encarna Gonzalez Ojeda.
Assignatura: Formació i orientació laboral.Civilització Sami
El poble sami són la gent indígena de Lapònia. Els samis són un dels grups indígenes més grans d'Europa. L'economia sami es basava en la caça, la pesca i laramaderia, era la seva forma de viure, pero a dia d’avui ja no queden poblats sami.


El poble sami és conegut també com a poble lapó. En algunes llengües samis, el terme sami fa referèncianomés als parlants d'aquestes llengües.
Al dia d'avui, tots aquests termes per a referir-se als samis són evitats. Les institucions samis, especialment els mitjans de comunicació, usen únicament iexclusiva el terme sami. El terme Lap, sobretot quan és emprat per gent considerada ben informada, és considerat ofensiu. Les poblacions samis han habitat les regions del nord d'Escandinàvia des de familers d'anys si bé és difícil determinar-ne el temps exacte. L'evidència arqueològica suggereix que les costes del sud del Llac Ääninen i els voltants del Llac Ladoga seguint el Riu Utsjoki al nord deFinlàndia ja eren poblades abans del 8100 aC. Altres experts, però, remunten la presència de samis a fa només 2500 anys. Històricament, el poble sami habitava tot el nord d'Escandinàvia, Finlàndia, il'est de Karelia, encara que el sami oriental s'assimilà al finès i les poblacions de Karelia, concretament dels assentaments de Häme, Savo, i Karelia emigraren de la regió.
Fins a al voltant del1500 els samis eren principalment pescadors i trampers, portant un estil de vida nòmada decidit per les migracions del ren. Però a partir d'aquest moment, i a causa de la cacera excessiva provocada pelfet que els samis havien de pagar impostos a Noruega, a Suècia i a Rússia, el nombre de rens va començar a disminuir. Llavors, molts samis s'instal·laren al llarg dels fiords, a la costa i a les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Project
  • Project
  • project
  • project
  • projecto
  • projecto
  • Project
  • project

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS