Propileus

Páginas: 2 (381 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2015
FITXA TÉCNICA
Obra: Propileu
Autors: l'arquitecte  HYPERLINK "https://ca.wikipedia.org/wiki/Mn%C3%A8sicles" \o "Mnèsicles" Mnèsicles i incloïa pintures de Polignot i probablement de Protògenes.Cronologia:  va ocupar cinc anys (del 437 aC al 432 aC)
El Propileu és l’entrada d’un edifici d’honor o d’un conjunt de monuments. Un dels més famosos es el que pertany al de l’ Acròpoli d’Atenes.El seu orde es el dòric. La columna no te una base al igual que en els altres ordres. El fust descansa directament en l’estilobat. El fust està fet de peça en peça i els diversos tambors s’acoblenamb clavilles de fusta.
És estirat i l’única decoració que tenen les columnes són arestes vives, parts enlairades i sobresortints, llargues i primes. Aquestes columnes es caracteritzen per que el seudiàmetre es decreixent de baix cap a amunt. Comencen en l’estilobat amb una certa greixor i desprès, a mesura que va cap a dalt, es fa mes fina.
Desprès del fust trobem el capitell format per duespeces: l’esquí i l’àbac.
L’esquí es troba entre el collarí i l’àbac. L’àbac un element arquitectònic fonamental en les construccions greges ja que rep el conjunt d’elements de càrrega, o conegutstambé com entaulament.
Desprès del capitell trobem l’anomena’t entaulament. Aquest te tres parts:
Arquitrau, que sols es un llistó ample completament, sense decoració alguna.
Fris, que està damunt del’arquitrau i consta de dos elements que són: els tríglifs i les mètopes. Els tríglifs són una part arquitectònica en forma de rectangle sortint que decora el fris. Les mètopes són un espai quadratdecorat amb relleus.
Cornisa, que és un ràfec ample que protegeix de la pluja al temple,
Finalment està el frontó, sobre l’entaulament, que es un sostral a dues aigües.
La planta es dividia en una alanord a l’esquerra i una ala sud a la dreta.
En l’ala nord, es trova la sala de la Pinacoteca que va ser el primer museu de pintura obert al públic , i exposava una col·lecció de taules de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS