Psicoanalytic Drawings

Páginas: 43 (10657 palabras) Publicado: 11 de abril de 2011
JACKSON POLLOCK

Psicoanalytic Drawings

Escola Massana
Graduat en Arts i Disseny
Curs 2010/2011

FONAMENTS CIENTÍFICS

Maite Carbonell Cajal
Grup 5

INDEX

INTRODUCCIÓ 2
Psicoanàlisis, art i interpretació. 3
Signs of psique 6
“Psychoanalytic” Drawings. 8
Interpretacions de “Psicoanalytic Drawings” 11
CONCLUSIONS 13
ANNEX 14
Línies d’interpretació 14
Sigmund Freud 14Carl Gustav Jung 19
Context històric i biogràfic 23
L’art de les avantguardes 23
L'expressionisme abstracte americà 23
Jackson Pollock 24
BIBLIOGRAFIA 28

INTRODUCCIÓ

En aquest treball, sobre la base de la bibliografia consultada, es procura donar un marc crític d’interpretació dels dibuixos que Jackson Pollock va presentar al seu psicoanalista, Henderson, durant les seves sessionsterapèutiques, que van tenir lloc de 1939 a 1940.

En l’anàlisi s’exposen algunes consideracions sobre interpretació, art i psicoanàlisis i algunes nocions del punt de vista d’interpretació psicoanalítica dels dibuixos. Finalment, es presenten les nocions bàsiques que emmarquen la interpretació dels dibuixos feta per Claude Cernuschi en el catàleg de la Duke University Press, Jackson Pollock.Psychoanalytic Drawings, de 1970 i es comenten algunes característiques dels dibuixos de l’inici i el final d’aquest període, seguint la classificació de l’autora.

La intenció és presentar les consideracions que s’han considerat més rellevants sobre aquella part més desconeguda de la obra de Jackson Pollock, la obra no pictòrica.
ANÀLISIS

Psicoanàlisis, art i interpretació[1].

El psicoanàlisiés un conjunt de teories o una metateories que tenen com finalitat explicar la conducta humana. Per altra banda, la metodologia psicoanalítica es basa en la interpretació.

L'art en si mateix no és el nucli del psicoanàlisi però l'obra artística, en tant que producció de l'individu davant estímuls interns i externs, el podem considerar una forma de conducta, i com a tal interpretable des delpsicoanàlisi.

Com explica Coderch (1995), la filosofia de la ciència fa una distinció entre ciències formals, que poden subsistir per si mateixes, i ciències fàctiques, que intenten comprendre la realitat i descriure-la. Segons Coderch “No hi ha dubte que el psicoanàlisi pertany a les ciències fàctiques” (pàg. 54), ja que no cal oblidar que no és només una teoria o model teòric sinó que, a més,és un mètode d'investigació i un mètode terapèutic. Com mètode d'investigació s'adhereix i pot participar de la metodologia de les ciències formals. No succeeix el mateix quan ens referim al psicoanàlisi com mètode terapèutic ja que aleshores la seva metodologia queda limitada la seva propi i únic mètode: l’hermenèutic, que contempla la interpretació i la comprensió.

Etchegoyen (2002) aprofundeixsobre les restriccions de la interpretació indicant una sèrie de consideracions que la limiten a l’àmbit purament terapèutic, restriccions que ja apuntava Freud (1900).

Si més no, seguint Coderch es donen opcions, per a què es pugui utilitzar el terme interpretació en diferents fins sense entrar en contradicció amb el seu veritable sentit psicoanalític, simplement utilitzant-lo des de duesperspectives:

1) la que es refereix a l'acte interpretatiu com a detonant de determinats processos psíquics en el pacient i vinculada, per tant i inevitablement, al procés de la cura;

2) la qual es refereix a l’hermenèutica i en la qual podem distingir dos aspectes:

a.- Hermenèutica entesa en la seva connotació clàssica, és a dir, com a disciplina d’interpretació dels símbols, relacionadamolt particularment amb la interpretació o desxiframent dels textos bíblics però que, per extensió, també es refereix a la interpretació en general. En sentit general, doncs, l'hermenèutica és la interpretació de les manifestacions psicològiques encara que realitzades d'acord amb unes regles determinades.

b.- Hermenèutica enfocada com la investigació dels continguts reprimits que, en general,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • A & p general aircraft drawings
  • The Man Who Used To Move Drawings

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS