Psicologia del treball RRLL

Páginas: 9 (2178 palabras) Publicado: 10 de octubre de 2013
RESUM EXAMEN PSICOLOGIA DEL TREBALL
3r TRIMESTRE

1. La Motivació en el Treball. Definició i importància del concepte. Escull una teoria del contingut i una teoria del procés i explica-les. Descriu una situació concreta de la vida laboral, on es puguin aplicar i explica el perquè.

Motivació en el Treball (definició): Són les ganes, la intensitat, la direcció i l’esforç que fem perrealitzar una feina. La motivació en el treball sempre té com a objectiu principal aconseguir una satisfacció laboral. La motivació és un procés psicològic intern, resultat de la interacció del treballador amb l’entorn (enviró). Per tant, la motivació en el treball estarà determinada per factors interns: necessitats, valors, trets de personalitat i per factors contextuals com les característiques del llocde treball (ambient).
Motivació en el Treball (importància de concepte): La importància d’aquest concepte és que, tant l'estudi de la motivació com l’estudi de la satisfacció laboral, són centrals en Teoria de l'Organització i en la Gestió dels Recursos Humans, ja que l'actuació més o menys motivada dels individus és fonamental per a la consecució dels objectius de l'organització.

TEORIES DELA MOTIVACIÓ. 2 TIPUS:

Teories del Contingut: Teories centrades en les variables bàsiques que activen a la conducta. La més coneguda és la que Abraham Maslow va construir el 1954 (Piràmide de Maslow). Maslow parteix de la hipòtesi que els éssers humans estan motivats per una jerarquia de cinc necessitats (La teoria és jeràrquica, de manera que les cinc categories de necessitats s’ordenen enfunció de la seva importància):
Necessitats Fisiològiques: en relació a la supervivència de l’organisme: gana, set, habitatge, sexe, aire... etc.
Necessitats de Seguretat: protecció contra danys físics, existència lliure d’amenaces.
Necessitats Socials d ’afiliació i consecució: amistat, pertinença, acceptació... etc.
Necessitats d’Estima: sentir-se important, el reconeixement... etc.Necessitats d’Auto actualització: creixement personal, realització del propi potencial.

Teories del Procés: Teories centrades en aquelles variables que intervenen en el procés que possibilita la direccionalitat, durada i estabilitat dels comportaments. Edwin A. Locke (1968) en la seva obra "Toward a theory of task motivation and incentives" assigna a la intencionalitat dels individus una importànciabàsica en les motivacions dels treballadors. És a dir, els objectius determinen, en bona part, el nivell d’esforç. Locke tracta d’explicar els efectes dels objectius sobre el rendiment:
L’establiment formal d’objectius augmenta el nivell d’execució davant situacions on no hi ha objectius clars.
Quan els objectius són més específics, són més eficaços per motivar el comportament.
La participaciódels treballadors en l’establiment dels objectius, incrementa l’eficàcia i el rendiment.

Situació concreta de la vida laboral on es poden aplicar aquestes dues teories: Un treballador que vol guanyar diners per alimentar-se i mantenir a la seva família. Aplicant la teoria del contingut de Maslow, el treball estaria motivat per una necessitat fisiològica en relació a la supervivència. Mentre queaplicant la teoria del procés de Locke, l’objectiu establert de guanyar aquests diners per alimentar a ell i als seus, incrementa l’eficàcia i el rendiment en el treball.


2. Conflictes laborals. Definició de conflicte i classes de conflicte en les organitzacions. Contracte psicològic i Socialització: definició, importància i relacions entre els 2 conceptes.

Conflicte (definició): Elconflicte és bàsicament una desavinença entre els interessos de dos actors o més. Aquesta desavinença ve determinada per la manera en què la satisfacció dels interessos d'un es relaciona amb la satisfacció dels interessos de l'altre.
Per exemple: A fa un esforç intencional per anul·lar els esforços de B mitjançant alguna classe de blocatge que farà que B no aconsegueixi atènyer els seus objectius...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicologia RRLL
  • Psicologia Treball
  • Treball Psicologia- El cervell humà
  • Treball Psicologia
  • Apuntes psicología RRLL
  • rrll
  • RRLL
  • rrll

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS