qegtyrtjk

Páginas: 22 (5335 palabras) Publicado: 5 de abril de 2013
1. L’Empresa com a sistema i el seu entorn

Entenem a l’empresa com un sistema, és a dir, com un conjunt d’elements relacionats entre ells i amb el sistema econòmic global. Característiques de l’empresa com a sistema:
Està composta per subsistemes que actuen tots amb sinèrgia.
És un sistema global, ja que qualsevol influència que rep algun dels seus subsistemes repercuteix sobre el conjuntde l’empresa.
S’autocontrola, ja que s’adapta a qualsevol canvi conjuntural.
És un sistema obert, ja que rep influències externes de l’entorn. Aquest entorn es pot classificar en:
Entorn general: factors externs que afecten a totes les empreses. Per exemple: un canvi de moneda. L’entorn general pot presentar diferents grups:
1. Sociocultural; per exemple: el nivell educatiu.
2. Econòmic, perexemple: les variables macroeconòmiques
3. Mediambiental; per exemple: declarar zones protegides.
4. Tecnològic; les tecnologies poden ser bàsiques, claus o incipients.
5. Político-social; per exemple: les lleis laborals.
Entorn específic: factors externs que influeixen les empreses d’un sector. Poden ser:
1. Competència actual: es refereix al grau de concentració de les empreses del sector,per exemple.
2. Competència potencial: com els nous productes o els nous competidors, que dependran de les barreres d’entrada del sector.
3. Agents Frontera: influeixen sobre les decisions de l’empresa sense formar-hi part. Per exemple: clients (depèn del grau de concentració de l’empresa d’aquests), proveïdors (també depèn del grau de concentració d’aquests), els poders polítics, que influeixeno regulen determinats productes o sectors, o els poders socials (com els sindicats).

2. Objectius de l’empresa.

L’empresa és un conjunt d’elements organitzats i coordinats, orientats a l’obtenció d’uns objectius i actuant sempre en condicions de risc. Aquests objectius es classifiquen en:
Objectiu general: és la raó de ser l’empresa com a unitat econòmica. Expressa metes que l’empresa volassolir a llarg termini.
Objectius pròpiament dits: són a curt termini i solen ser canviants. Normalment aquest es basen en maximitzar els beneficis i minimitzar els costos alhora de respectar i conservar el medi ambient, tot i que, en menor mesura, l’empresa també té com a objectius determinats fins socials com poden ser la creació de llocs de treball.
Subobjectius: són objectius departamentalsi solen ser a menor termini.
Un altre objectiu és optimitzar al màxim la cadena de valors per tal de crear un avantatge competitiu per tal de crear diferència, en les activitats que generen valor, entre les altres empreses.
Pot existir un conflicte d’objectius, ja que alhora de fixar objectius cal tenir en compte totes les persones relacionades amb l’empresa i mantenir un equilibri entre totsels seus interessos.

3. Responsabilitat social de l’empresa

L’empresa és una font de poder i d’influència sobre el medi i és responsable de diversos problemes socials. A més, ha de tenir en compte l’ètica empresarial, el tracta amb els clients, etc.
Actualment també interessa millorar el context socioeconòmic a que està destinat el producte, per tant, l’empresa ha de considerar els aspectessocials i els efectes que les decisions de l’empresa puguin tenir en la societat en general. Alguns d’aquests aspectes socials es traslladen en forma de costos socials, que quan són negatius afecten a persones alienes a l’empresa, ja que és la societat que paga els perjudicis que ocasionen les empreses encara que aquests costos siguin sufragats pels organismes públics.
Malgrat tot això la lleiobliga a les empreses a reduir al màxim possible els costos socials negatius. Hi ha empreses que, voluntàriament, actuen amb:
Responsabilitat social corporativa (RSC): integració activa i voluntària per part de les empreses de les preocupacions socials i mediambientals en les operacions comercials i en les relacions amb els seus interlocutors. Després, voluntàriament, publiquen un balanç social,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS