Radford

Páginas: 7 (1502 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2012
L’ORGANITZACIÓ ECONÒMICA D’UN CAMP DE CONENTRACIÓ
Aquest text serveix com a exemple clar per il•lustrar que “qualsevol cosa pot ser diner” i que l’economia d’una societat pot organitzar-se amb eficiència de forma espontània. Segons Radford l’activitat econòmica es pròpia d’una organització social i aquesta la podem trobar en qualsevol camp de concentració. El presoner no depèn del seu esforç peraconseguir benestar i cobrir les seves necessitats, té altres mecanismes per fer-ho com pot ser a través d’un intercanvi de bens i serveis per augmentar tant la satisfacció i com el seu nivell de vida. Aquest intercanvi de bens i serveis va passar de la bona voluntat al trueque, on els individus realitzaven les transaccions mitjançant l’intercanvi directe d’una mercaderia amb una altre provocantun clar exemple de comerç, bàsicament d’aliments i cigarrets. Les racions dels bens originals eren administrades equitativament per la creu roja , qui entregava una quantitat d’aliments i de cigarrets als ciutadans. Tot i ser equitatives aquestes racions s’assignaven sense tenir en compte les preferències personals, fet que provocava que les assignacions fossin ineficients. Per altra banda, eltrueque era un instrument incòmode per assignar aquests recursos perquè exigia una doble coincidència de desitjos. A la llarga els cigarrets es varen convertir en la “moneda” establerta en la que s’expressaven els preus i es realitzaven els intercanvis.
Dins del camp de concentració el desenvolupament i l’organització econòmica es va donar en diferents etapes i en diferents camps; en el camppermanent la primera etapa ve donat per un trueque directe entre fumadors i no fumadors on els preus, es a dir, la quantitat de cigarrets, es varen donar per la força entre l’oferta i la demanda. A mesura que tant productes com oferents i demandants foren augmentant l’intercanvi s’anava valoritzant i va donar lloc a un mercat de treball i serveis empresarials, on oferien el seu servei a canvi decigarrets que posteriorment es podrien intercanviar. Finalment es va arribar a una situació que necessitava ser controlada per ordenar a oferents i demandants, per això es va crear la taula d’anuncis, administrada per “la botiga”, on es mostrava les variacions dels preus segons l’escassetat dels productes, per tant, això va permetre que els cigarrets foren ben coneguts i tendiren a ser iguals. El crèditformava part de moltes transaccions.
Per altra banda hi havia el camp provisional on els preus variaven d’un costat a un altra ja que aquest era sempre caòtic i poc confortable. Ningú sabia on vivien els demès i la organització era massa dèbil per afegir un taulell d’anuncis, per tant aquest camp no era únic, sinó que eren molts camps, fet pel qual els preus variaven d’un lloc a un altre.La moneda-cigarret compleix certes peculiaritats i es que parteix de la base que compleix totes les funcions d’una moneda (unitat de compte, mesura de valor, com a depòsit de valor) així com unes certes característiques (homogenis, durador i de mesura perfecte). Els cigarrets tenen valor intrínsec i estaven subjectes a la llei de Gresham, ja que una marca de cigarrets eren més popular qued’altres. Era una economia sotmesa a repetides deflacions i períodes d’escassetat de diner, com a causa del valor intrínsec dels cigarrets; quan la massa monetària era regular i havia stocks adequats, la moneda-cigarret funcionava molt be; per altra banda quan les entregues dela creu roja s’interrompien, els stocks desapareixien, els preus queien donant lloc a períodes contractius provocant deflació, on el comerç es declinava més cap al truque. En una situació com aquesta la creu roja optava per entregues trimestrals, d’aquesta manera pretenien injectar nova moneda provocant que els preus es disparessin donant lloc a períodes expansius que provocaven inflació....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • radford
  • Radford

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS