Radio Pirenaica

Páginas: 17 (4117 palabras) Publicado: 11 de enero de 2015
RADIO Española Independiente
(LA Pirenaica)









Campillos Barberà Abel

















INDEX.

1-Historia de La Pirenaica [3-5]

2-Programació, Oients i Histories de la radio [5-12]

3-Reflexió Final [13]

4- Bibliografía.[14]




















1.HISTORIA DE LA EMISORA


“En el día de hoy, cautivo y desarmado el Ejército Rojo,las tropas nacionales han alcanzado sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado.”
El Generalísimo Franco.

Burgos 1º abril 1939.

Amb aquest part de guerra es dóna inici el període mes llarg i mes fosc de la historia d'Espanya.

A Espanya, el dictador va instal·lant el seu règim de por i venjança sobre els vençuts, a Europa, el 23 d'agost de 1939 se signa a Moscou el Pacte de noagressió Germà-Soviètic.
Nou dies després s'iniciaria la segona guerra mundial, malgrat que Espanya no entrará en aquest conflicte, les decisions i actuacions dels diversos països que sí van participar en aquest conflicte, van a influir moltíssim en l'esdevenir d'aquesta llarga nit Franquista.

Mentre que, després de la signatura del pacte, en el Kremlin s'aplaudia la decisió de no interveniren una guerra entre imperis capitalistes, a Espanya els vençuts veien com l'única esperança que va tenir la república s'aliava al subministrador número u del Franquisme.

El 22 de juny de 1941 amb l'operació barbaroja , la qual cosa posteriorment es coneixeria com la guerra llampec, Hitler trencava el pacte i envaïa l’Unió Soviètica provocant que el que fins ara era una guerra entre imperis esconvertira en una lluita entre democràcia i feixisme, la qual cosa provocava encara mes l'aïllament d'Espanya en relació als països que formaven l'eix contra el feixisme alemany i per tant l'espanyol.

L'endemà els màxims dirigents del Partit comunista es reunien i avaluaven les accions que havien de prendre a nivell internacional per a aconseguir aliances i enviar les seues proclames contra elfeixisme, el problema residia que els diversos partits comunistes d'Europa es trobaven, en els millors cas, fragmentats, i alguns com era a Espanya perseguits, per la qual cosa era complicat fer-los arribar la informació.

En el cas d'Espanya, després de la Guerra Civil la cúpula del partit es trobava o exiliada a França o refugiada en la Unió soviètica, mentre que el gruix dels treballadorses trobaven incomunicats, aïllats i atemorits sota el règim imposat.

La solució adoptada pel partit Comunista va ser crear plataformes d'informació per a fer arribar el seu missatge als treballadors afins a les seues idees, tant del transcurs de la guerra en les seues pròpies fronteres, com dels moviments guerrillers en els diferents països ocupats per les forces feixistes.

El 15 de juliol de1943 reunit el Komitern, sol·licita a les altes instàncies de l’URSS la creació d'un estudi de radi per a la *retrasmisión d'emissions clandestines que feren possible servir d'altaveu a les idees que fonamentaven la lluita de classes i la fi del feixisme a Europa.

Així van nàixer: Milano Arpeta (Itàlia), România Allibera (Romania), Radio Finlàndia Lliure, Radie Hristobev (Bulgària) RadioTadeusz Kosciuszko (Polònia) Radio Lajos Kossuth (Hongria) o Ràdio Yougoslavia.

Al principi tots els encarregats de les diverses ràdios compartien temps i espai en antena, però a mesura que els països van ser alliberant-se del jou feixista les emissions van deixar de tenir sentit i les que quedaven, augmentaven el seu temps en antena.

El 22 de Julio de 1941, i enmig de la campanya de reclutamentdels joves espanyols per a engrossir les línies de la División Azul, comencen les emissions de la qual seria la degana de totes elles, Radie Espanya Independent i a través de l'Onda curta en els aparells de radi de les llars espanyoles s'escolten les primeres veus dels quals s'autodenominaren “Ràdio Pirinenca”.

Dolores Ibárruri va ser la primera directora de Ràdio Espanyola Independent i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Radio
  • Radio
  • Radio
  • La Radio
  • Radio
  • Radio
  • radio
  • radio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS