Ramonbegara

Páginas: 8 (1852 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2013
T.6: La Primera Guerra Mundial: Causes i Conseqüències.

6.1. El Món Abans de 1914.
Europa s’havia convertit en el centre de la política i la cultura mundial. Però sorgeixen 2 potències que li faran la competència: EUA i Japó.
Europa tenia un problema: no era homogènia, ja que hi havia països democràtics (França i GB) i d’altres amb sistemes autoritaris (Alemanya i Àustria). A part de totaixò, existien uns punts de conflicte que van tenir lloc entre 1909-1914:

a) Primer conflicte del Marroc (1905-11): s’hi enfronten francesos i alemanys. França va intervenir al Marroc i això no va agradar ni als britànics, ni als espanyols, ni a ningú. Tot i així, GB va acceptar el domini francès del Marroc, a canvi que li deixés via lliure cap a Egipte. Espanya també va quedar satisfeta perquè esva endur un tros del territori marroquí.
Per tant, en tots aquests acords i negociacions no s’havia tingut en compte Alemanya. Tot això es soluciona a la Conferència d’Algesires (1906).

b) Segon Conflicte del Marroc (1911): la segona crisi esclata quan França intervé militarment en el Marroc. La resposta d’Alemanya a aquest fou l’enviament del cuirassat Panther a les costes del Marroc, pertal de que els francesos es fessin enrere. De totes maneres, la guerra va estar a punt d’esclatar, però no ho va fer, gràcies a la bona intervenció del president del consell francès, Joseph Caillaux, el qual va cedir a Alemanya un tros del Congo, a canvi de deixar estar el Marroc.

c) El Conflicte dels Balcans: era una zona que sempre havia estat conflictiva. Àustria i Hongria hi tenien moltsinteressos, ja que era una dels seus mercats més importants i així també podia obtenir una fàcil sortida al mar.
A Àustria i Hongria li interessava el petit estat de Sèrbia (Belgrad) i volia que aquest fos l’estat que unifiqués tot els pobles eslaus en un sol país.
Per altra banda, Turquia havia volgut controlar aquesta zona i no volia perdre els seu prestigi en els Balcans, i així estarmés proper a Europa.
A més, Rússia defensava els eslaus, per així poder obtenir una sortida al mar.
El 1908, Àustria es va annexionar a Bòsnia – Hercegovina, la qual estava poblada per servis.
El 1912, es va crear la Lliga Balcànica entre els principals països de la zona: Bulgària, Sèrbia, Grècia i Montenegro, els quals amb el suport dels russos van vèncer els turcs.
Però benaviat van sorgir tensions entre ells. Bulgària, juntament amb Àustria, s’enfronta a Sèrbia, la qual s’alia amb Rússia per combatre als seus atacants. Aquest conflicte s’anomena Segona Guerra Balcànica (1913).
Tots els estats balcànics es posaren en contra de Bulgària fins la Pau de Bucarest, que va reduir els límits del país. De totes maneres, Sèrbia no va obtenir la seva sortida al mar, demanera que els Balcans s’havien convertit en un polvorí.

6.2. El Sistema d’Aliances.
Europa es va dividir en 2 blocs totalment antagònics:
· Triple Aliança: creada l’any 1882 i integrada per Itàlia, Àustria-Hongria i Alemanya.
· Triple Entesa: integrada per França, GB i Rússia.

L’aliança més antiga era la d’Alemanya i Àustria-Hongria, la Duplice, que era de tipus militar, per la qual cosaes tenien lleialtat i ajuda mútua. Més endavant s’hi afegí Itàlia, la qual s0acaba convertint en un element conflictiu, ja que reivindicava 2 territoris austríacs: Trieste i Trentino. Tot i així, Àustria no els hi va tornar, de manera que l’any 1902, Itàlia signà un pacte amb Rússia i s’afegí a la Triple Entesa.

Origen de la Triple Entesa
Se situa a finals del s. XIX. Alemanya, amb Bismarck,havia aconseguit mantenir aïllada França gràcies a un pacte amb Rússia fet pels mateixos alemanys, el qual consistia en que Rússia no atacaria, sempre i quan Alemanya financés les indústries.
Com que Alemanya no ho compleix, França i Rússia s’apropen, ja que els francesos volen finançar la indústria russa.
L’any 1904, França i GB abandonen les seves rivalitats, creant així l’Entesa Cordial...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS