Reformisme Dinastic

Páginas: 4 (796 palabras) Publicado: 21 de enero de 2013
REFORMISME DINÀSTIC


- El fracàs regeneracionalista: La reina Maria Cristina va permetre al líder conservador Francisco Silvera formà un govern amb una política reformista i presupostaria, vapujar els tributs als productes bàsics i creà uns impostos per pagar els deutes de la guerra de cuba.
Aixó va provocar a catalunya el tancament de caixes, una protesta on els comerciants es negaren apagar impostos. L'alcalde de Barcelona es va negar a embargar els comerciants, desoveint a Madrid, va dimitir i la protesta es va convertir en una vaga general. Llavors el govern va instaurar l'estat deguerra contra Barcelona.

- Reformes de Maura i Canalejas: El líder del partit conservador i tras la mort de Sagasta, Canalejas va ser el líder del partit liberal. Van fer projectes de reforma ivan mantenir un torn dinàstic, gràcies al falsejament electoral, el que impedia una autentica democratització. Al 1904, Maura va defensar la necessitat de reformar el sistema polític i acabà amb elsCacics. Així va fer la llei electoral que va dificultar el frau electoral. Per oposar-se al catanalisme els van donar més autonomia als ajuntaments.
Tambè van fer lleis socials, reactivar l'indústria iestimular l'agricultura.
Però tot això no va mantenir l'ordre públic i la setmana tràgica de Barcelona va fer caure el govern de Maura. El segon govern de Canalejas va fer un reformisme social mésampli i va limitar el poder de l'esglèsia. Separant-la de l'estat. Va aprovar impostos proguessius sobre les rendes i va millorar les condicions laborals. L'any 1912 van assassinar a Canalejas posant fial govern.

LES FORÇES D'OPOSICIÓ

-Republicanisme i lerrouxisme: es la principal força d'oposicio, pero com estaben fragmentats, tenian poca força electoral i per unirse, van crear l'uniorepublicana. A Catalunya tenia molta influencia el lerrouxisme que era anticatalanista, demagogic i revolucionari. L'unio republicana va voler unirse a la solidaritat catalana, pero un sector de l'unio es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reformisme Dinastic
  • Documents de l'antic régim, reformisme i il-lustració.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS