Religio_Judaisme

Páginas: 14 (3441 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2015
Judaisme

Origen i desenvolupament històric
El judaisme és la religió del poble jueu i comprèn un sistema de creences, doctrines, ritus i costums que van ser sistematitzats en una basta literatura, a partir del segle I dC No obstant això, l'origen del judaisme és certament anterior i es remunta cap a dos mil·lennis aC En Canaan, part actual d'Israel.

Els jueus creuen en un sol Déu, que varevelar la llei al seu poble. Descendents dels antics hebreus, Abraham (nascut a Ur -actualment Iraq- cap al 2000 aC), va ser el primer líder. Abraham, per ordre de Déu, va emigrar a Canaan.


Textos fonamentals
El Tanakh és el nom de la Bíblia judaica on s'explica la història del poble hebreu. La seva part més important és la Torà o Torah, els primers cinc llibres inclouen les lleis i els deumanaments que Déu li va revelar a Moisès.

El judaisme és una religió del llibre, la primera antiguitat. Atorga una enorme importància a la Bíblia. Ofereix un recull de textos que descriuen la forma en què ha de viure un bon jueu, al costat d'altres que parlen sobre la història sagrada. Per als jueus, els textos que estableixen la llei que han de complir tenen una gran importància i estan recollits en unconjunt de llibres anomenats Torà. La Tora constitueix la part fonamental de la Bíblia jueva, anomenada Tanak, que és completa amb altres escrit sobre profetes i amb oracions, com els salmos.Ya en la nostra era, s'han redactat altres textos cmo el Tamud als quals s'afegeix una extensa producció d'altres llibres religiosos.

Divinitats i éssers sobrenaturals

El judaisme és una de les religionsmonoteistes més antigues. Els jueus defensen que Déu és únic i que exigeix devoció i culte exclusiu.

A més de Jahvè, us jueus creuen en altres éssers sobrenaturals com els Àngels, es tracta d'éssers immortals que actuen com els missatgers de Déu sembla que creats per aquest en el moment del sorgiment del cel.

La història sagrada bíblica aquesta plena de relats mítics que es remunten a un passat enque homes, déus i éssers sobrenaturals convivien.

Sistema social i de Valors
La Tora indica que està permès i el prohibit, el correcte i l'incorrecte.

El Talmud recull interpretacions de la Torà per adoptar-se als nous temps.

No tots els jueus acaten la llei per igual: Els ortodoxos compleixen la Tora de forma més estricta.

Els tres manaments en la Torah per viure
1. Puresa familiar
2.Normes d'alimentació
3. Sesar d'alguna activitat de la semanapara honrar al déu de l'univers

Culte, oracions, ceremonies, ritus i peregrinatges
Les regles i rituals més importants de la tradició jueva són: la realització de la circumcisió als nens als vuit dia del naixement; el Shabbat (dissabte) és el dia Sagrat, dedicat al descans i al repòs; els tabús alimentaris (carn de porc) i la cerimòniad'iniciació a l'adultesa als 13 anys (Bar-Mitzvah).

El culte jueu se celebra al temple o sinagoga, que serveix així mateix de lloc de reunió i trobada comunitària. La sinagoga substitueix en tal funció al temple de Jerusalem.
Els homes, en entrar a la sinagoga, generalment es posen una quipà o yarmulke sobre el seu cap.

Les festes de pelegrinatge i festes d'alliberament:
1. Sucot: "Festa de lesCabanyes" o dels "Tabernacles:" del 15 al 22 de Tishrei.
2. Shavuot: festa del lliurament de la Torà, 6de Sivan.
3. Pésaj: la Pasqua jueva, del 15 al 22 deNisán.
4. Purim: 14 d'Adar.

Personatges més Importants
David
Segons la Bíblia, David (en hebreu, דוד בן-ישי David ben Yishay) va ser el més gran rei d'Israel. Durant el seu regnat la nació jueva va arribar al seu màxim esplendor. Va ser Rei deJudà durant set anys i sis mesos i Rei d'Israel durant trenta-tres anys.

Salomó d'Israel
El rei Salomó (en hebreu, שלמה בן-דוד Shelomoh ben David i en àrab, سليمان Sulayman ibn Dàüd) fou una de les principals figures de l'època dels reis a l'Antic Testament. Els tres reis més importants foren en aquest ordre: Saül, David i Salomó.
Saül
Saül (en hebreu שאול בן-קיש Sha'ul ben Qysh) va ser, segons...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS