Resum Història

Páginas: 36 (8872 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2012
T-1 LA CRISI DE L’ANTIC RÈGIM

LA CONSTRUCCIÓ DE L’ESTAT LIBERAL.1808-1868

Les disputes internes del regnat de Carles IV, el motí d’Aranjuez i l’aixecament del maig de 1808 inicien el llarg procés de crisi de l’Àntic Règim. A partir del 1833 s’iniciarà la revolució liberal a Espanya amb la consolidació d’un nou règim polític. Al mateix temps aquests canvis polítics van tenir també la sevaplasmació en l’àmbit econòmic i social. Cal dir però que aquests canvis es van produir en un context radicalitzat en el qual l’enfrontament entre les diferents posicions polítiques va ser violenta i va demostrar la força dels privilegiats de l’Antic Règim i la feblesa de les forces liberals així com la marginació per part del nou règim de la petita i mitjana burgesia i les capes populars.

1.-La crisi de l’Àntic Règim 1808-1833
Aquesta etapa es caracteritzaria per la crisi de l’Antic règim, els primers intents de transformacions que suposaven la liquidació del sistema de l’Antic Règim i la voluntat de la monarquia i de les classes privilegiades de mantenir l’ordre establert i no permetre els canvis que volen els sectors progressites que creuen que no es poden trobar solucions a lasituació del país sense posar en qüestió la pròpia estructura del sistema.


1.-a La crisi de la Monarquia (1807-08):
1.a-1/ Motí d’Aranjuez (Març 1808) disputes internes que acaben amb el poder de Godoy, l’abdicació de Carles IV en favor del seu fill . Posa de manifest la crisi de la monarquia, la feblesa i la incapacitat de fer front a la situació i afavoreix els interessos de Napoleó elqual a Baiona fa abdicar els dos reis en favor seu i nomena el seu germà Josep rei d’Espanya.

1.a-2/ El Tractat de Fontainebleau:
Aquest tractat permet a Napoleó travessar Espanya en el context de guerra per tal d’atacar a Portugal. No obstant Napoleó va aprofitar la situació per ocupar el país.La divisió interna de la familia real, l’aparent debilitat del suport popular de la monarquia, lanecessitat de reformes que alguns sectors veien necessàries etc va afavorir que Napoleó destituís els Borbons per imposar el seu germà com a rei.

1.-b La Guerra de la Independència
En aquesta etapa es posa en evidència per un cantó la força de les masses populars fidels a la monarquia i la d’aquells sectors que van veure en la crisi la possibilitat de tirar endavant un projecte d’Estat LiberalD’aquesta etapa cal destacar:
L’existència de dos poders paral·lels, la monarquia de Josep Bonaparte i la Creació de las Juntas.
Les característiques de la pròpia guerra (guerrilles)
Els intents de portar endavant les reformes necessàries per establir el nou Estat liberal i potenciar canvis econòmiques en la línea del liberalisme. Adestaca l’obra feta a les Corts de Cadis 1810. Podem dir queen aquestes Corts i amb la redacció de la Constitució de 1812 es fa el primer pas de la “revolució liberal”. Un pas frustat en la mesura que aquesta Constitució i el model d’Estat que se’n deriva no es consolidarà, generarà una forta oposició per part del la pròpia monarquia i de les classes privilegiades , les quals a partir de 1814 i fins el 33 voldran mantenir la monarquia absoluta i elsprivelgis de l’aristocràcia i l’Església. Malgrat tot s’evidenciarà la impossibilitat d’assolir aquests objectius, al mateix temps que la lluita dels sectors liberals serà cada vegada més important1.-c El retorn a l’absolutisme(1814-20)
Ferran VII elimina tota la legislació aprovada a les Corts de Cadis. No obstant las crisi econòmica i política va anar en augment. La crisi incrementada per lesguerres d’emancipació dels territoris americans, va agreujar més la situació de la monarquia.
L’oposició intensificarà la seva lluita que es plasmarà en els pronunciaments


1.d El Trieni liberal 1820-33
Del 1820 al 1823 es va intentar per primera vegada portar a la pràctica tota la tasca i l’esperit de Cadis: abolició dels senyorius jurisdiccionals; supressió de la Inquisició; reorganització...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Historia
  • Resumen Historia
  • Resumen Historia
  • Resumen De Historia
  • historia resumen
  • Resumen De Historia
  • Resumen De Historia
  • Resumen Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS