Resum Primera Guerra Mundial

Páginas: 5 (1170 palabras) Publicado: 9 de mayo de 2013

Primera Guerra Mundial


L'inici de la Primera Guerra Mundial va significar la mort de la vella Europa i el desmembrament definitiu del concepte del món. Aquesta guerra que hauria d'haver posat un final a les futures guerres, va donar lloc a nous enfrontaments.

CAUSES

Rivalitat entre les potències colonials: Alemanya va voler imposar-se a França i a la Gran Bretanya.

Exaltaciónacionalista: Enfrontava Alemanya i França. Totes dues nacions volien el poder d'Europa. Alemanya i Gran Bretanya tenien una gran rivalitat pel control de les rutes marines. Aquest sentiment ja venia de fa temps.

Conflicte dels Balcans: Pobles com Grècia, Sèrbia i Romania van conseguir independitzar-se. Àustria volia dominar Sèrbia i Rússia pretenia protegir-la al igual que tots els altres pobleseslaus; va deixar molt clar a Àustria que s'enfrontaria en cas de conflicte armat.



LA GUERRA

La guerra de 1914 va ser la primera confrontació que va implicar a quasi bé tot el món. Les colònies que es van repartir alguns dels països que van entrar en el conflicte va fer que per primera vegada en la història un enfrontament armat afectés pràcticament a tota la superfície del planeta.Els anomenats imperis centrals, Alemanya i Àustria-Hongria van formar una aliança a la que es van unir Bulgària i l'Imperi Otomà. Davant d'ells, hi havia un enorme grup de països aliats: Gran Bretanya, França i l'Imperi Rus, que representaven la principal força opositora, en la qual es van unir Sèrbia, Montenegro, Bèlgica, Itàlia, Grècia, Romania, Portugal i en l'Extrem Orient, Japó.

El detonadordel conflicte va ser l'assassinat de l'hereu de la corona Austro-hongaresa de l'arxiduc Francisco Fernando d'Àustria en Sarajevo el 28 de Juny de 1914 a mans d'un jove nacionalista serbi. El seu assassinat va precipitar la declaració de guerra d'Àustria contra Sèrbia. L'Imperi Rus que se sentia protector de totes les nacions eslaves, va prendre lloc en el conflicte al costat de Sèrbia. Un mes méstard, amb la declaració de guerra contra Rússia per part d'Austro-Hongria i Alemanya, les aliances polítiques d'uns i d'altres van convertir el conflicte en una escalada militar sense precedents en la història.

L'enfonsament del transatlàntic Lusitània pel torpede d'un submarí alemany, va provocar l'entrada d'Estats Units en el conflicte en 1917, junt al bàndol aliat. La guerra va adquirir uncaràcter mundial des d'aquell moment.
La guerra va durar quatre anys. L'11 de novembre de 1918, la victòria final no només va deixar un continent de la qual la configuració va canviar i en el què van desaparèixer quatre imperis: L'Imperi Austro-hongarès, l'Alemany, l'Otomà i el Rus, sinó que va provocar la mobilització de més de 65 milions de soldats, de la qual morien a un ritme de 6.000 soldatsdiaris i més de 6 milions van quedar invàlids.

En la batalla van fer la seva aparició els atacs biològics i químics que van provocar una capacitat de destrucció material mai vista fins aleshores. El món va conèixer un horror que no obstant va ser només un assaig del que viurien dues dècades després.



ABANS DE LA GUERRA

La Primera Guerra Mundial no només era un conflicte esperat, sinóque era un conflicte desitjat per molta gent. Aquestes persones tenien un concepte de la guerra que va ser tot el contrari, ja que es pensaven que serien tals les conseqüències d'aquesta que posaria punt i final a totes les altres guerres.

Abans que estallés la guerra, va haver-hi una seqüència d'enfrontaments que la van anunciar amb antelació. L'any 1911 va haver-hi la guerra d'Itàlia contraTurquia que immediatament va canviar la situació a Balcans; tots els països balcànics cristians van fer una lliga contra Turquia, que va fer que hi hagués la primera guerra balcànica-russa el 1912, el 1913 la Segona Guerra Balcànica i l'any 1914 es podria dir que va sorgir la Tercera Guerra Balcànica per un conflicte entre Àustria i Sèrbia que va durar molt poc temps i que es va convertir en la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Primera Guerra Mundial [Resumen]
  • Resumen de la Primera Guerra Mundial
  • Resumen Primera Guerra Mundial
  • La Primera Guerra Mundial Resumen
  • Resumen de la Primera Guerra Mundial
  • Primera guerra mundial resumen
  • resumen de la primera guerra mundial
  • Resumen Primera guerra mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS