Roma

Páginas: 3 (506 palabras) Publicado: 15 de diciembre de 2012
PANTEÓ DE ROMA
* Nom: Panteó de Roma o panteó d’Agripa
* Autor: Marc Vipsani Agripa
* Lloc: barri de Trevi, Roma
* Estil: Roma Imperial
* Comentari:
Construït l’any 27 a.C.,encara que després de la seva construcció, anys després(120 d.C.), va ser reconstruït pel emperador Adrià, ja que en un incendi es va perdre tot, és un dels edificis millor conservats de l’Antiga Roma. Aprincipi de l’edat mitjana va ser donat al Papa Bonifaci IV, aquest el va transformar en església cristiana i des d’aquest moment es va mantindre intacte fins avui dia, permitent així, la seva bonaconservació.
El temple va ser edificat per benerar a les set divinitats planetàries: Venus, Mart, Saturn, Júpiter, Mercuri, el Sol i la Lluna.

Estructura
El panteó es de planta rodona amb unpòrtic de planta rectangular. Des de fora, podem observar, al seu pòrtic, les 14 columnes de granit egipci i d’ordre corinti que el formen i sobre aquestes descansa un fris amb l’inscripció:M.AGRIPPA·L·F·COS·TERTIVM·FECIT, que significa: Marcus Agrippa, fill de la llum, el va construir durant el seu tercer consolat. Després de travessar aquest, podem observar els set àbsides on es troben representadesles set divinitats planetàries i la seva gran cúpula, amb una obertura circular, que construeixen el sostre.
Aquest element, gràcies a les grans tècniques constructives romanes s’ha mantingut enpeu, ja que, uns anells suporten les parets de formigó i maó, on descansa gran part del pes de la mateixa, i cada vegada que la cúpula s’alça, es redueix l’espessor de les seves parets. Per reduirl’espessor de la cúpula a mesura que s’alçava es van fer cinc fileres de cassetons. Altre element que manté en peu la cúpula són dues columnes que es troben entre els set àbsides de l’edifici.

SimbologiaEl temple, clarament, té una simbologia còsmica que representa l’univers i la bovada celeste. Com s’ha explicat abans, el temple està dedicat a les divinitats planetàries i cinc d’aquestes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Roma
  • Roma
  • roma
  • roma
  • Roma
  • roma
  • roma
  • roman

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS