Roma

Páginas: 13 (3069 palabras) Publicado: 24 de enero de 2013
Índex

I. Quin va ser l’origen de la civilització romana.
II. En quines etapes es divideix la història de Roma i quines formes de govern i fets principals van tenir lloc en cadascuna.
III. Com va ser l’acabament de l’Imperi Romà i la finalització del món clàssic.
IV. Quins grups formaven la societat romana i quines diferències hi havia entre els uns i els altres.
V. En quines activitats esbasava l’economia romana.
VI. On vivien els romans, quina mena de construccions feien i quins materials utilitzaven.
VII. Quines creences tenien els romans i quan va néixer el cristianisme.
VIII. Com era la península Ibèrica quan van arriba-hi els romans i com es va desenvolupar la conquesta romana.
IX. Què va ser el procés de romanització.
X. Com va ser la romanització al territori que avuiés Catalunya.




I. Quin va ser l’origen de la civilització romana

La civilització romana va sorgir fa gairebé tres mil anys a la península Itàlica i es va desenvolupar durant més d’un mil•lenni. Partint de la ciutat de Roma, els romans es van estendre per tot el Mediterrani i van conquerir molts territoris.
Els Romans van explotar les terres que van conquerir i hi van imposar el seugovern. Però també van estendre la seva llengua, el llatí, i la seva manera d’entendre la cultura i l’art. Malgrat els segles que han passat de d’aleshores, avui dia la civilització romana està present en la nostra manera de viure i els nostres gustos i costums.





II. En quines etapes es divideix la història de Roma i quines formes de govern i fets principals van tenir lloc en cadascunaLa història de Roma es divideix en tres etapes: la monarquia, la república i l’imperi.
L’ etapa de la monarquia va se durant el primer segles de la seva història, Roma va ser governada per un rei escollit pels representats de les famílies més importants de la ciutats: els patricis.
El rei era Auxiliat pel senat, una assemblea formada pels senador que eren els caps de cada una de les famíliesprincipals.
En el segle VI aC els etruscos van conquerir Roma. Els pobladors de Roma no van acceptar mai l’autoritat etrusca. Per això es van formar amb els etruscos fins que els van guanyar. L’any 509 aC, el últim rei etrusc, Tarquini el Superb, va ser destronat per una revolta.

L’etapa de la república tenia tres institucions principals: els comicis, les magistratures i el senat.
• Elscomicis eren assembles dels ciutadans romans per votar les lleis i triar el magistrats.
• Les magistratures eren els diferents càrrecs del govern. Els magistrat eren elegits per un any i els mes importants eren els dos cònsols, que dirigien el govern i l’exèrcit.
• El senat era la institució més important de la república, feia les lleis, dirigia la política exterior i donava normes d’actuació almagistrats. Les seves decisions eren acatades sense discussió.
La república va tenir dos problemes molt greus: les lluites entre patricis i plebeus i les guerres púniques.

L’etapa de l’imperi roma va comença l’any 27 aC amb Octavi va rebre el títol d’August, que significava escollit pels déus. Va liquidar els seus enemics i pacificar la situació. Només aleshores es va atrevir a iniciar una novaforma de govern que és l’imperi.
L’Octavi August va ser el primer emperador de Roma ell tenia tots els poders: presidia el senat; era el cap suprem de l’exèrcit i el pontífex màxim, és a dir, el representant religiós més alt; dirigia la política exterior, dictava les lleis i decidia els tributs. Els emperadors disposaven del seu càrrec per a tota la vida i designaven la persona que els havia desucceir.
Aquest període es coneix amb el nom de pax romana. Roma i la resta de ciutat es van omplir de grans construccions i obres públiques. A més hi va haver un desenvolupament econòmic molt fort gràcies al gran creixement del comerç.



III. Com va ser l’acabament de l’Imperi Romà i la finalització del món clàssic

Al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Roma
  • Roma
  • roma
  • roma
  • Roma
  • roma
  • roma
  • roman

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS