Sachsenhausen

Páginas: 12 (2813 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2014

Sachsenhausen
Arbeit Macht Frei


Segons el diccionari un camp de concentració és una instal·lació destinada al confinament de persones, sense judici previ.

Si, en canvi, preguntessis què és un camp de concentració a les persones que els utilitzaven i dirigien, et dirien que simplement és un lloc per reformar-se, on retenir els presoners però sense que rebessin un mal tracte. Però no ésaixí. Un camp de concentració és una eina utilitzada en règims totalitaris per tancar-hi dissidents polítics, gent amb una mentalitat diferent, grups religiosos, minories ètniques, presoners de guerra, etc., i és molt comú que s’hi sofreixin abusos i maltractaments.

Els primers camps de concentració com a tals van ser a Cuba, l’any 1896, on tingueren reclosos als guerrillers antiespanyols, i aSud-àfrica, durant la Segona guerra dels Boers, per part dels Britànics. Tot i així, el cas més conegut és el dels camps de concentració nazis, on confinaren jueus i polítics de pensament contrari a la ideologia nazi (entre d’altres), amb una brutalitat i crueltat extremes.

Va ser a la tercera convenció de Ginebra, l’any 1929, quan es van establir els camps de concentració com a sistema deconfinament per a presoners de guerra, amb un decret que determinava el tractament que havien de rebre. Tot i aquest decret, durant la segona guerra mundial es van cometre molts abusos en els camps de concentració, per aquest motiu la Quarta convenció de Ginebra, l’any 49, tracta la protecció de civils durant conflictes armats.

Pel que fa als camps de concentració nazis, un dels exemple més clarsseria el de Sachsenhausen, ja que va ser un lloc de tortura i extermini emblemàtic del règim nazi, degut a la seva proximitat a Berlin.

El camp de Sachsenhausen (o Sachsenhausen – Oranienburg), que té l’origen del seu nom en el barri homònim d’ Oranienburg, està situat al nord de Berlin, concretament a uns 30 km de distància, i va estar actiu des del 36 fins al 50, primerament dirigit pelssocialistes nacionals i pels soviètics més endavant.


Van ser més de 200.000 persones les que van passar per Sachsenhausen, i més de 50.000 les que van perdre la vida, convertint-lo, junt amb el camp de concentració de Buchenwald, en l’ indret on van perdre la vida més alemanys a causa dels nazis. Sachsenhausen va ser el model de qualsevol futur camp de concentració però no el més important detots ells, ja que n’hi va haver alguns de més coneguts, com seria el d’ Auswitch, Buchenwald, Ohrduf, etc.

Intentem situar una mica aquesta situació tan desmesurada.

Durant el segle XX, el ritme dels canvis científics, tecnològics i socials s'accelera vertiginosament. Es produeix una explosió demogràfica, i la població mundial arriba als 6000 milions cap a finals de segle. Completada laRevolució Industrial, es desenvolupa una Revolució del Coneixement i de les Comunicacions basada en la Informàtica. Comença la Globalització econòmica i política del planeta. Els Estats Units esdevenen la potència dominant, sobretot després del col·lapse de la majoria de règims comunistes. Tot i la promulgació dels Drets de l'Home i la constitució de l'ONU, el segle XX ha estat ple de guerres iconflictes, i el respecte als Drets Humans és precari en molts llocs del planeta.
A més a més, hi ha molts fets importants que determinen la història d’aquest segle, com serien, en el camp científic, la publicació de la teoria de la relativitat i el desenvolupament de la mecànica quàntica, el descobriment de l’ ADN, l’ inici de l’exploració espacial i l’arribada de l’home a la lluna, el descobriment dela penicil·lina en l’àmbit mèdic, i la invenció d’aparells tal com la televisió i el telèfon, un gran avenç en informàtica i la creació d’Internet. Si parléssim de context social, veuríem que el S.XX ha estat marcat per moltes tragèdies, guerres, revolucions, canvis socials, etc., com es podrien considerar la revolució d’octubre que va concluir amb la creació de la Unió de Repúbliques Socialistes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS