Talibans

Páginas: 2 (312 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013
ELS TALIBANS
En el decurs de la guerra amb l'URSS van proporcionar armes i ajut econòmic i logístic als resistents afganesos. A més, van recolzar l'enrolament de musulmans radicalsd'arreu del món per a lluitar contra els soviètics; Ossama bin Laden ja va ser aleshores un personatge clau d'aquest procés en tant que organitzador de camps d'entrenament per alsvoluntaris musulmans estrangers. Talibà es refereix a un estudiant de religió. Aquest nom va ser adoptat per designar un moviment musulmà que va instaurar el règim talibà entre els anys 1996i 2001. El moviment va ser fundat l’agost de 1994 per Mohammad Omar.
Van originar una ideologia extremadament estricta caracteritzada per la voluntat de retorn a la puresa de lareligió, va imposar una interpretació extrema de l’islam. Un cop al poder, però, Omar, amb l'acord dels seus partidaris, es va convertir en l'autoritat suprema. Les dones en van patir d'unamanera específica: entre altres fets, es van tancar les escoles per a noies, se'ls va prohibir l'accés als hospitals i també la possibilitat de treballar fora de casa seva. El 2001 vanperdre el poder per una intervenció militar internacional, tot i que no van deixar les armes. Es van refugiar a les fronteres amb el Pakistan i a partir del 2006 l’eficàcia i laintensitat dels seus atacs es va incrementar. Els talibans parlaven de dimitir així que hi hagués un govern de "bons musulmans" capaç de restaurar la llei i l'ordre.
El 2009 el president vasignar un tractat amb els talibans que els permetia instaurar la seva visió estricta en algunes zones a canvi d’acabar amb els atacs contra el govern. Però l’activitat terrorista es vaintensificar.
Durant el 2012 els talibans van anunciar la suspensió de les converses de pau amb els Estat Units per la posició “dèbil, erràtica i vaga” dels nord-americans.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Talibans

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS