TEMA_4

Páginas: 9 (2207 palabras) Publicado: 11 de octubre de 2015
 TEMA 4 (1ª part)

La nova forma de concebre l’Estat i l’estructura social van donar lloc al LIBERALISME POLÍTIC, que serà la base ideològica o corrent polític de la Il.lustració i fonament de la Independència dels EEUU i de la Revolució Francesa.

Trets fonamentals del LIBERALISME POLÍTIC:

1.- Constitució (Conjunt de normes d’un paísdemocràtic que ccntempla els drets i deures dels ciutadans).
2.- Divisió de poders.
3.- Sobirania popular o nacional: Parlament.
4.- Règim de llibertats.
5.- Igualtat de drets.
6.- Pluralitat de partits.
7.- Eleccions i dret al vot. (Veure Revolució Americana a la pàg 62 del llibre)

REVOLUCIÓ FRANCESA (1789) (pàgs 63-67 del llibre)

Abans de la Revolució Francesa a França hi havia:
Crisi desubsistència de les classes baixes (artesans i camperols) TERCER
Descontent de la burgesia perquè no podia participar en la política ESTAT
Idees Liberals que s’havien difós entre el poble.
Obligació de que els nobles comencessin a pagar impostos.

Els Nobles-Privilegiats demanen la convocatòria dels Estats Generals (Parlament), creient que tindran majoria per evitar pagar però esmodifica el sistema de reunió i el TERCER ESTAT guanya.

Proclama l’Assemblea Constituent i, amb la presa de la Bastilla -14-juliol-1789- per part dels ciutadans més pobres, la burgesia accedeix al poder i:
Hi ha divisió de poders.
Llibertats i Igualtats (parcials).
S’aboleixen els privilegis. Monarquia
Es separa l’Esglèsia de l’Estat.Constitucional
S’aprova la Constitució del 1791 (1ª)
Es determina la Sobirania Nacional amb Sufragi Censatari.

Àustria i Prússia , amb règim absolutista, volen ajudar la Monarquia Francesa i comença una fase més radical, més extrema. Un grup de revolucionaris més exaltats nomena una Nova Assemblea: La Convenció que vol salvar França de laguerra entre Àustria i Prússia. Es descobreix la relació d’aquests països amb el rei Lluís XVI per intentar anar contra la revolució . Se’l destitueix, se’l processa i al gener del 1793 es guillotinat i es proclama la República amb molt terror. Fins i tot molts revolucionaris moderats són assassinats pels més exaltats encapçalats per Robespierre.
Davant aquesta situació les monarquies europeesdeclaren la guerra a França per frenar la revolució del terror i Robespierre, al cap d’un Comité de Salvació Pública, crea un exèrcit nacional per lluitar en contra.
El mateix 1793 aproven una altra Constitució (2ª) amb Sufragi Universal masculí però amb un poder autoritari i gran manca de llibertats.


Al 1794 un nou cop d’Estat elimina i executa els més exaltats. Es redueix la violència i s’instaurauna República controlada pels burgesos (moderats). De nou endarrere, de nou cap al Sufragi Censatari amb la nova Constitució del 1795 (3ª).
El poder, com no hi ha rei passa a mans d’un Directori o Consell de 5 membres moderats. L’exèrcit francès fa la pau amb Europa i ja destaca un general:

Napoleó Bonaparte, qui el 1799, mitjançant un cop d’Estat accedeix al poder, forma un Consolat amb Ell de1r. Cònsol fins el 1804 en que es proclama Emperador del Gran Imperi Francès (França mes els territoris que havia conquerit).
La seva política intentava conjugar un poder personal i dictatorial amb canvis socio-polítics de caire moderat com són la creació d’un Codi Civil, la signatura d’un concordat amb l’Esglèsia o creació d’un sistema educatiu centralitzat.

A més va voler dominar tota Europa(conquerint Itàlia, Espanya, Holanda i alguns estats alemanys com Àustria i Prússia ) i imposar-hi els principis de la seva revolució alliberant-los de l’Absolutisme.
A partir de 1811 van començar les oposicions a tal autoritarisme i moltes revoltes nacionalistes dels països ocupats.
Al 1812 Àustria i Prússia aconsegueixen reorganitzar els seus exèrcits i Espanya inicia
La Guerra de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • TEMA_4
  • UNIDAD_I TEMA_4 Poliza_de_Seguro_y__Banco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS