tirant lo blahcn

Páginas: 6 (1404 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2013

Comentari: Capítol 1 [ CLVI ]
TIRANT LO BLANCH
Aquest text que anem a comentar està escrit per Joanot Martorell i és un capítol de la seva extensa novel·la anomenada Tirant Lo Blanch. J. Martorell va nàixer a la primera dècada del segle XV i va morir el 1465. Una de les característiques que defineix aquest autor és elseu caràcter lluitador. Així, Joanot Martorell, com a cavaller i senyor feudal, intervingué d’acord amb les normes de l’època en lluites cavalleresques. Aquest gran autor va morir sense acabar la seva gran novel·la, per això la va deixar com a penyora a Martí Joan de Galba.
Aquesta novel·la conta la història d’un cavaller bretó (Tirant) des del seu aprenentatge com a cavaller fins la sevaculminació com a Cèsar de l’imperi i la seva mort. Aquest autor és un dels més importants ja que va trencar els cànons de la poesia trobadoresca. En gran part, aquesta novel·la té una gran importància i és distinta a les de l’època perquè abunda la versemblança, una de les principals característiques, és a dir, en la novel·la apareixen escenes quotidianes com l’alimentació, els plors, els costums delspersonatges etc. A banda de ser una novel·la cavalleresca, conté elements fantàstics, històrics, mostra estratègies militars, abunda l’heroisme i anticipa la novel·la psicològica.
Ens trobem davant d’un text on abunda el nivell de llenguatge molt formal i molt retòric, però a més apareix un estil més informal. L’estil més culte sorgeix de les directrius de la Valenciana Prosa, propi de Rois deCorella. El text és una arenga militar, és a dir Tirant fa un discurs per animar a les tropes en front la batalla contra els turcs ja que molts dels cavallers pot ser ja mai més tornen a la seva llar. Per això el tema principal d’aquest poema és donar ànims a les seves tropes.
Aquest fragment és un text argumentatiu ja que Tirant dóna ànims a les seves tropes amb els seus propis arguments iidees. D’aquesta manera l’estructura temàtica del text segueix les bases d’aquest tipus de text: introducció, desenvolupament i conclusió. Pel que fa a la introducció comprèn des de la línia 1 fins la línia 9 on trobem la paraula “res”. En aquesta part, Tirant indica als seus cavallers i les seves tropes el tema del poema, és a dir, els dòna ànims amb unes paraules positives i plenes de força com“esperança”, “honor”, “honorosa victòria”, “la glòria”... A més indica l’arribada del gran dia com ho reflecteixen aquestes paraules “ vengut és lo dia per mi tan desitjat “.
El desenvolupament consta d’una part més extensa ja que és Tirant fa una argumentació o una descripció dels punts dèbils dels contraris i les seves virtuts. És la part on defensa les idees per animar als cavallers. Aquesta partconsta del final de la línia 9 fins la línia 58 on trobem la paula “batalla”. En aquesta part Tirant dona a conèixer que si vencen la batalla tot l’Imperi serà per a ells. Tirant té la capacitat de crear confiança al seu exèrcit, per això diu “no temau la multitud dels enemics, que com més són, mes tenen a fer en poder-los ordenar”. És a dir, Tirant té un exèrcit més reduït que l’exèrcit moro peròTirant te més organització.

Finalment, en la conclusió Tirant expressa les idees sobre el premi que obtindran al vèncer la batalla contra els turcs. En aquesta última part es donen les proclames finals per acabar de convèncer als cavallers. Sí aquests guanyen tindran la recompensa de trobar-se i estar amb el Rei i la Princesa. Aquesta part ve donada en el final de la línia 58 fins el final deltext.
Pel que fa a l’anàlisi formal, aquest text té un estil culte propi de la Valenciana Prosa amb elements formals i abunda l’estil llatinitzant. Aquest estil s’utilitzava molt en Parlaments, Conhorts, lamentacions, i en arengues militars com en aquest cas. Algunes de les característiques de la Valenciana Prosa que es donen en aquest text són l’anteposició de l’adjectiu. Aquesta és una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tirant
  • tirant
  • Tirant
  • tirant
  • Tirant
  • tirant
  • tirant
  • Tirant

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS