titulación texto

Páginas: 96 (23840 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2013

Una idea de notícia i d’informació periodística

Mireu, quan fem informació, de fet no fem res més que dir-li al lector o oient o telespectador què ha passat de nou, què hi ha de nou d'ençà de la publicació de l'última edició del diari o de l'última emissió informativa de ràdio o de tele: què hi ha de nou i que, per les raons que sigui, nosaltres considerem rellevant, digne de serpublicat, perquè té... interès! I què té o pot tenir interès? Doncs això és relatiu, és clar, i només ho podrem decidir segons el nostre criteri o el del mitjà en què treballem. Això suposa avaluar tots els elements de la informació de què disposem, i en funció d'un criteri de rellevància informativa (social, política, cultural, econòmica, humana, etcètera) i d'actualitat, decidir què és notícia i quinaés la notícia, que l'expressem a través del titular.

Examinem el text informatiu següent, al qual hem tret el titular:

Un nuevo atentado suicida ensangrentó ayer la provincia de Kandahar cuando apenas se había terminado de enterrar a los muertos en el ataque del día anterior. Al menos 37 personas perdieron la vida y una treintena resultaron heridas cuando el terrorista hizo estallar suvehículo al paso de un convoy militar canadiense en la localidad de Spin Boldak, fronteriza con Pakistán. A excepción de tres soldados heridos, todas las víctimas son civiles.
El ataque de ayer se produjo hacia las dos y media de la tarde hora local (tres horas y media menos en la España peninsular). Según explicó el gobernador de Kandahar, Asadullah Khalid, durante una conferencia de prensa, elsuicida había aparcado su Toyota Corolla en un mercado, a apenas 100 metros del paso fronterizo, y cuando llegó el convoy canadiense lo detonó. La frontera, cerrada a causa de las elecciones paquistaníes, se abrió brevemente para permitir el traslado de algunos heridos al hospital de Chaman. El impacto también destruyó varias decenas de puestos del mercado y un vehículo militar.
Khalid aseguró quehabía advertido a los canadienses de la posibilidad del ataque después de recibir información de que se estaba tramando algo. Los soldados de Canadá se encuentran desplegados en Kandahar bajo mando de la OTAN dentro de la Fuerza Internacional de Asistencia a la Seguridad (ISAF) que desde hace dos años se enfrenta al resurgimiento de la milicia talibán. Portavoces talibanes se responsabilizaron delatentado de ayer a través de llamadas a agencias de prensa. En sus declaraciones a la Afghan Islamic Press, basada en Pakistán, Mohamed Yusuf, dijo que el autor de la matanza había sido un talibán llamado Abdul Rahman y negó que hubiera habido víctimas civiles.
El líder talibán, el clérigo Mohamed Omar, anunció recientemente que su milicia iba a dedicarse a atacar a las fuerzas extranjeras enAfganistán.



Fàcilment veiem que és un text informatiu (dades, declaracions) resolt de manera diguem-ne ortodoxa, sense gaires romanços ni postissos, és a dir, que va directe a la notícia, a la novetat, que per altra banda és clara, concreta, precisa. Si ens mirem el primer paràgraf del text informatiu, de seguida advertim que el títol corresponent i coherent amb el text, amb la notícia, noméspot ser una cosa així:
Un nuevo atentado suicida (o bé: Otro atentado con coche bomba) provoca más de 30 muertos (o decenas de muertos) en Afganistán.
Ho podrem redactar de diverses maneres, ho podrem dir més curt o més llarg, però el nucli de la notícia és aquest, sens dubte.
Adoneu-vos que ens resulta molt fàcil deduir el titular a partir del text, perquè l’estructura d’un text informatiuobeeix a un criteri de valoració informativa, jeràrquic, de més rellevant a menys, i no pas a un criteri de resum cronològic, de narració temporal. Un text informatiu no és un resum, sinó un text articulat a l’entorn del pal de paller de la novetat interpretada i valorada, que definim i expressem al títol. Ho torno a dir: un text informatiu no és una narració cronològica del que ha passat....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Titulacion
  • Titulacion
  • Titulacion
  • Titulacion
  • Titulacion
  • Titulacion
  • titulacion
  • TITULACION

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS