Tomo

Páginas: 2 (385 palabras) Publicado: 25 de junio de 2012
Ustrojstvo, pravo, veleposlanici

Nicola Machiavelli navodi kako je u tadašnjoj Veneciji bio podjednak broj plemića i pučana, međutim broj plemića je iznosio oko 10% ukupnog broja stanovnika.Serrata je skup odredbi na kojima je Comune Veneciarum utemeljila svoje aristokratsko pravo ograničivši pravo članstva u Velikom vijeću koje je bilo njezino vrhovno tijelo. Pravo članstva imala su imali suoni članovi koji su trenutno u njemu ili su ranije djelovali u njemu. Pravo su imali i oni koji su mogli dokazati da im je otac ili neki predak bio u Velikom vijeću, to nasljedno pravo prenosilo sesa navršenih 25 godina. Seratta je imala za cilj ojačati autoritet zajednice i ograničiti obnašanje vrhovne vlasti na stabilnu grupu obitelji koje mogu osigurati očuvanje, posebice u teškim uvjetima.Comune Veneciarum- naziv koji je bio uobičajen za mletačku država promijenio je naziv u Serenissima Signoria 9. svibnja 1462 godine, na odluku Velikog vijeća. Izraz Signoria označava novo poimanjevrhovne vlasti, te definira odnose između vladara i podređenih. Serenissima Signoria je tijelo koje čine: dužd i njegovih 6 savjetnika, predstavnici 6 venecijanskih gradskih četvrti te 3 glavaraČetrdesetorice.
Dužd ( Il Doge ):
Najviša funkcija u mletačkoj državi. Zajedno s vladom predsjedavao je najvažnijim skupštinama republike, kao što su Veliko vijeće, Senat, Collegio. Na vijeće desetorica jedolazio sa svojim savjetnicima, ali bez trojice glavara vijeća četrdesetorice. Dužd nije mogao niti jedno pitanje sam riješiti ali bez njegove prisutnosti nije se moglo raspravljati. Nije smio samotvarati pisma naslovljena na njega već u prisutnosti savjetnika te se morao pojavljivati na procesijama sa Serrenissima Signoriom. Ograničenje i nadzor nad duždevim ovlastima bili su potrebni kako nebiizmakao kontroli i postao tiranin.
Veliko vijeće ( Il Maggior Consiglio ):
Skupština starih, mladih i vrlo mladih. U Njega mogu ući oni koji ispunjavaju potrebne uvjete sa 25 godina, međutim moglo...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tomas
  • Toma
  • Tomas
  • Tomas
  • tomen
  • Tomas
  • Tomo
  • EL TOMO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS