TRASPLANTAMENTS

Páginas: 43 (10675 palabras) Publicado: 27 de enero de 2015
El trasplantament d’òrgans
Autors: Raquel Bonet, Beatriz Cardona, Andrea Núñez i Cristina Prats.
Centre: Ies Sant AgustíAsignatura: Ciències per al món contemporani
Correu electrònic: r.aquelbonetribas@gmail.com, cristinaprats4b@gmail.com, beatti9@gmail.com, andreanmartin4b@gmail.com
Curs: 2013-2014


ÍNDEX GENERAL
Introducció4
Punt de partida. El trasplantament d’òrgans5
Què és untrasplantament?5
Historia del trasplantament d’òrgans6
Primers trasplantaments d’òrgans 7
Classificació dels trasplantaments d’òrgans7
Autotrasplant8
Isotrasplant8
Alotrasplant o homotrasplant8
Xenotrasplant o heterotrasplant9
Classificació segons el lloc de la implantació, les tècniques o
altres9
Classificació de trasplantaments10
Actualitat a Espanya11
Qui pot ser donant?12
Donantviu12
Donant mort14
Rebuig Immunològic14
Tipus de rebuig15
Símptomes16
Escassetat d’òrgans disponibles17
L’escassetat d’òrgans per trasplantaments. Un problema
universal. 17
Xenotrasplants18
Trasplantaments prodecents de fetus o embrions19
Biotecnologia19
Trasplantaments de cèl·lules20
Incentius i comerç d’òrgans20
Lleis contra la comercialització d’òrgans21
Impossibilitat tècnicad’obtenir determinats òrgans i teixits22
Trasplants de bufeta22
Quins problemes presenten els trasplantaments d’òrgans?23
Problemes físics23
Problemes psicològics26
Problemes bioètics.27
Donant viu27
Xenotrasplants28
Trasplantaments fetals29
Conclusions31
Bibliografia32

Resum
Som quatre alumnes emprenedores de primer de batxillerat científic, que s’han proposat redactar un projectede recerca pel que fa als trasplantaments d’òrgans i hem tractat de reunir tot el nostre coneixement, adquirit a mesura que ens anàvem informant i interessant en l‘àmbit dels trasplantaments.
La informació està organitzat per continguts, des del més bàsic sobre trasplantaments fins a àmbits més complexes i on hem aprofundit més en el tema. Hem extret la informació de diferents fonts fiables: pdfsde diferents metges, articles, tesis doctorals, documentals, revistes científiques, etc. Però, malauradament, no tota la informació trobada era adequada per aquest treball, ja que hi ha temes molt específics, que no eren adients pel contingut d’aquest projecte. D’altra banda, trobar informació sobre el mercat d’òrgans tampoc ha set gaire fàcil.
Primerament, donem un coneixement previ de què és untrasplant per a després poder aprofundir en aquesta definició i ampliar-la. D’aquesta manera, tenir un coneixement de la història d’aquests, dels diferents tipus de trasplants que trobem, de quins tipus de donants hi ha, de qui pot ser donant, dels problemes que aquests poden presentar, etc.
Ha set un tema fàcil gràcies a les bones fonts que ens han servit per a documentar-nos bé. Però, a més amés, el que ha ajudat que aquest treball funciones i n’obtenguéssim tan bon resultat, ha sigut el clima de treball que hem format entre les quatre. Des del primer dia totes ens hem mostrat receptives, col·laboradores i amb energia per a poder extreure el millor de nosaltres i plasmar-ho en aquest treball. Perquè el nostre principal objectiu ha sigut crear un document el qual si tu comences allegir-lo sense cap idea de què es un trasplant, en acabar-lo, tinguis la certesa d’haver-ne obtingut un coneixement clar i precís, gràcies al nostre esforç i dedicació.
Per tant, per a nosaltres seria un gran èxit i satisfacció personal si després d’aquest treball aconseguim crear consciència de la necessitat que hi ha pel que fa a donacions de diferents òrgans. Hem de fer saber a la gent que, perdesgràcia, algun dia ens podem trobar en una situació en la que, tal vegada, nosaltres mateixos haurem de requerir un òrgan, i la nostra vida dependrà d’aquestes donacions. Hi hem que ser conscients que al fer-nos donants, no només donem un òrgan sinó que donem una vida, l’oportunitat de seguir endavant lluitant tots plegats per a un món més solidari, en el que donar un òrgan no sigui un suplici...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS