Treball Llatí

Páginas: 7 (1612 palabras) Publicado: 16 de febrero de 2014



EL MUR D’ADRIÀ I LES TAULETES DE VINDOLANDA














Ferran Lozano Meilán.
Llatí. Silvia Maymó.
4t d’ESO. Curs 2012-13.



ÍNDEX

Introducció.........................................................................................Pg 2
El mur d'Adrià....................................................................................Pg 3
Taules deVindolanda........................................................................Pg 6
Conclusió...........................................................................................Pg 8
Bibliografia.........................................................................................Pg 9





















1. INTRODUCCIÓ.

En aquest treball m’he marcat una sèried'objectius que són els següents:
Aprendre la història del mur d'Adrià : amb quina finalitat va ser construït, quin territori ocupa i quin és el seu estat de conservació
Què eren les tauletes de Vindolanda, qui les va escriure, on van ser trobades...
La metodologia que he emprat ha estat la consulta de totes les fons posibles (llibres, pàgines web…). La dificultat d’aquest treball ha estatentendre i saber resumir tota la informació trobada i escriure-les amb les meves própies paraules.




















2. EL MUR D’ADRIÀ.










Història
L’emperador romà Adrià, (Publius Aelius Adrianus) va desembarcar a Gran Bretanya a l’any 112 D.C amb la intenció d’inspeccionar la província en persona. Durant la seva estada va rebre informació sobre lestribus que vivien i els danys que ocasionaven a la província ( actualment Escòcia). Per aturar els problemes va ordenar al Governador local, Aulus Platorius Nepos, construir un mur de pedra amb fortificacions a intervals regulars per cobrir des de la costa del Mar del Nord fins al braç de mar de Solway. Volia separar “Els Romans del bàrbars”.







EmperadorAdrià.






La seva longitud era de 80 milles romanes(118 quilòmetres), una alçada de 4,5 metres fons al terraplè, amb una parapet i “merlons” de 1,8 metres. La seva construcció va durar 8 anys.
El mur té principalment 4 parts:
1.-Un mur de pedra amb una fossa en forma de V davant. El farciment era de ciment de llim i runes. L’ample oscil·lava entre 1,8 metre fins als tres metresles parts més amples. El fossat que tenia davant era d’uns 8,1 metres d’ample de mitjana amb una profunditat de 2,7 metres aproximadament. Construït per 18.000 soldats i esclaus.
2.-Una sèrie regular de forts, castells i torres per albergar a la guarnició que cuidava la frontera. Cada fort tenia una mesura diferent i es van construir començant des de el Mar del Nord per les següents ciutats:South Shields (Arbeia),Wallsend (Segedunum),Newcastle (Pons Aelius), Benwell (Condercum), Rudchester (Vindovala), Halton Chesters (Onnum), Chesters (Cilurnum), Carrawburgh (Brocolitia), Houesteads (Vercovicium), Great Chesters (Aesica), Carvoran (Magnis), Birdoswald (Banna), Castlesteads (Camboglanna), Stanwix (Uxelodunum), Burgh - by - Sands (Aballava)
Els castells mil·lenaris es situaven unrespecte de l’altre a una milla romana de distància. Tenien forma rectangular, uns 15-18 m d’ample i uns 18-21 m de llarg. Tenien una entrada que formava part del mur ( zona nord) i una altra a la zona sud per permetre el pas dels homes i també de subministraments. Dintre d’aquests castells hi havia dues construccions de fusta: un barracó per a la guarnició de 20 homes i un altra per l’equip i elscavalls. A la part superior del mur s’accedia per unes escales. El primer pis hi havia els instruments de cuina i el segon es feia servir per dormir. En elles hi havia sempre quatre soldats, dos d’ells fent guàrdia.
Tots els recanvis de les tropes es feien per les portes de pedra fins que es va construir una carretera
A una distància de 492 metres de cada castell se situaven dues torres d’uns 6 m...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • TREBALL LLATI SEGON TRIUMVIRAT GUERRA CIVIL
  • llati
  • Llatí
  • llati
  • Llatí
  • Treball
  • Treball
  • Treball

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS