treball roma

Páginas: 7 (1535 palabras) Publicado: 8 de junio de 2015
Sergio Resurrección Alzugaray Història de Roma
16182121
YANN LE BOHEC: El ejército romano. Instrumento para la conquista de un Imperio.

Introducció
L'exèrcit romà abasta avui un concepte històric més ampli que amb el qual se li solia considerar per la història militar. No només s'estudia com a mera forçade combat o de control del món romà, sinó també com a element difusor d'una cultura i una civilització, com a integrador d'un conjunt de persones amb unes creences en evolució, fruit del seu viatjar constant o com a instrument d'ascens social, entre molts altres elements interessants d'anàlisis. Per tot això així com per aconseguir una superació i actualització de les obres clàssiques sobrel'exèrcit romà a la llum de les més modernes recerques, resulta tan atractiva l'obra de Yann Le Bohec.
Autor
Yann Le Bohec és un historiador francès nascut 26 d'abril 1943 en Cartago , Tunísia. Es va especialitzar en l'antiguitat romana , especialment l’Àfrica romana i la història militar. En 1982 la seva tesi doctoral realitzada en l'exèrcit romà a Àfrica va comptar amb el suport de la Universitat deParís X on va ser assistent (1972-1981) i en la qual era llavors professor ( 1981-1985). Va ser professor en Grenoble II 1985-1989, després a Lió III , on va crear i va dirigir el DESS "Capacitació en oficis arqueologia " fins a 2001 , abans de ser nomenat professor en la París IV (París - Sorbona). En 2000 va ser triat vicepresident de la "Història i Arqueologia de les civilitzacions antigues " delComitè històrics i Científiques Works. També va ser vicepresident del Consell Científic del Centre d'Història d'Estudi Defensa.
Ressenya
La historiografia de l'antiguitat ha precisat d'un cert temps per superar els prejudicis que aquest tipus d'estudis presenten, puix que solien representar un model de recerca desfasat ancorat principalment en el positivisme o el historicisme. Lentament van sorgirestudis de caràcter més o menys innovador basats sobretot en recerques i experimentacions arqueològiques, però des dels anys noranta la historiografia ha tornat a reprendre l'exèrcit romà com a objecte d'estudi, cada vegada des d'aspectes més complets i innovadors. En aquest nou context s'insereix l'obra del citat Yann Le Bohec, editor i estudiós d'altres obres sobre l'exèrcit romà i el seucontext i que ve a suplir l'absència d'un llibre de referència que compilés les modernes recerques i enfocaments diferenciats que historiadors de l'antiguitat i arqueòlegs han proporcionat sobre aquest aspecte tan fonamental de la societat romana.
No hem d'oblidar la importància que tindria per al ciutadà romà així com para el que no ho era, tant des del punt de vista de l'aliat que pretén accedir aaquesta ciutadania, com para el que conviu de manera constant amb els seus campaments i moviments. Ens trobem, per tant, amb una obra ambiciosa, que aconsegueix, en la seva majoria, complir amb els objectius proposats, principalment un estudi que abasti el major nombre possible d'aspectes relacionats amb l'exèrcit romà encara que sense entrar en cap aspecte particular de manera exhaustiva, endefinitiva una bona obra de síntesi. No hi ha dubte que és un llibre bàsic de referència per a qualsevol estudi de l'exèrcit romà, així com per al tractament de molts aspectes diferents però amb els quals entra en relació, com pugui ser la romanització o la història política del principat.
Com un tema tan ampli com l'evolució de l'exèrcit romà en si mateix abastaria massa, l'autor se circumscriuprincipalment al període alt imperial amb algunes anotacions prèvies i consideracions sobre les seves últimes etapes en el Baix Imperi. Bàsicament destaca la seva evolució entre el segle I a.C. i l'III d.C, entrant només per damunt en el seu període de decadència. No obstant això, sí entra en el major nombre d'aspectes possibles, des de la seva organització com a força de combat, els aspectes socials...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Treball sobre la fí de l'imperi romà
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS