tyfopghjk

Páginas: 2 (403 palabras) Publicado: 29 de abril de 2013
Fabriques de Castellbell i el vilar

El Burés:
Els germans Burés van ser uns empresaris manresans que es dedicaven a la cinteria de cotó i de seda i que van entrar en la indústria del filat idel teixit de cotó. El 1862 Francesc Burés i Arderiu tenia una fàbrica que aprofitava la força hidràulica del Cardener a Sant Joan de Vilatorrada. El 1872, el seu germà Esteve va instal·lar aquestafàbrica a Castellbell i el Vilar. Al mateix any va veure la necessitat d'engrandir-la i comprà al marquès de Castellbell els terrenys per a la construcció d'una nova fàbrica i va començar les obres per ala resclosa i el canal. Com que es tractava d'una zona despoblada va haver de construir habitatges per als obrers, i va ser l'inici de la Colònia Burés. Al voltant de l'any 1875, els dos germans vanintegrar les seves indústries i crearen l'empresa Burés Germans.

EL Borràs:

La colònia Borràs va sorgir entorn de la fàbrica de filats i teixits de cotó que hi va aixecar entre el 1872 iel 1875 el manresà Ignasi Borràs i Pons, fill de l'industrial Oleguer Borràs i Castelltort, que havia iniciat les activitats industrials el 1835; els Borràs tenien fàbriques a Manresa i a Sant Joan deVilatorrada. Després de diverses vicissituds, el 1972, aprofitant el pla de reconversió del sector tèxtil, sorgeix Torcidos Ibéricos S.A., que manté la tradició del tèxtil al poble fins al 2003, any en què vatancar les portes definitivament.

La Bauma:
La Bauma de Castellvell és una colònia tèxtil creada per Bartomeu Puiggròs a la segona meitat del segle XIX, concretament l’any 1860, prop del nuclidel Borràs, aigua avall del Llobregat.
edifici, malgrat tractar-se un temple religiós, té certa similitud amb un petit recinte acastellat, amb carreus de pedra treballada que rematen el perfil exteriorde la construcció i totxo vist utilitzat per la construcció de les obertures. La façana està presidida per un magnífic rosetó i una torre campanar.





El dia quart vam estimar una noia,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS