Viven

Páginas: 9 (2222 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2013
3. El pensament il·lustrat
Què és la Il·ustració? La il·lustració és un moviment Intel.lectual desenvolupat a l’Europa del segle XVIII, que va posar en qüestió tots els principis de l’Antic Règim. Locke va criticar l’absolutisme i va plantejar la divisió de poders. Newton va fer néixer el mètode científic, bsat en l’observació i la comprovació dels fets plantejats. La il.lustració defensava lafe absoluta en la raó, pensaven que la humanitat podía assolir el coneixement i també van defensar la tolerància i van criticar la intransigència religiosa.
Els filòsofs de les llums: Les idees de la Il·lustració van ser propagades per pensadors: Montesquieu, Voltaire, Diederot, Rousseau, D’Alambert...els seus escrits van defensar els principis de llibertat i d’igualtat per a tots els ciutadans.Van defensar la fisiocràcia i el liberalisme econòmic que defensaven la propietat privada i la llibertat de comerç i indústria. La il·lustració es va oposar a l’absolutisme. Les idees dels pensadors van conformar el liberalisme polític. Montesquieu: va proposar la divisió de poders. Rousseau: va definir el contracte social i va plantejar la sobirania nacional, mitjançant el vot. Voltaire: vadefensar la necessitat d’un parlament.
L’Enciclopèdia: Al segle XVIII, Diderot i D’Alambert van crear l’Enciclopèdia. Una gran obra que reunís tots els coneixements de l’època, fonamentats en la raó i l’observació de la natura. Es va publicar el 1751 i comprenia 35 volums. Va tenir un gran èxit. Es van crear salons i acadèmies.
4. La fallida de l’absolutisme
Al segle XVII a Anglaterra i vanhaver transformacions polítiques que van limitar el poder de la monarquia absoluta. Les idees il·lustrades van donar lloc a una sèrie d’experiències reformistes, conegudes com Despotisme il·lustrat.
Revolució anglesa: A Anglaterra el poder reial estava limitat per dues cambres del Parlament: Lords ( nobles i clergues) i Comuns ( representants dels ciutadans).
Guerra Civil i República: Durant elsegles XVII els Stuart volien governar sense control. Aquets fets van donar lloc a una Guerra Civil. El 1649, Carles I va ser ajusticiat i es va proclamar la República. Cromwell va acabar transformant la República en una dictadura. L’any 1660 amb la mort de Cromwell, el Parlament va restablir la monarquia.
L’habeas corpus garantia les llibertats individuals. El 1689 el monarca Jacob II vaprovocar una segona revolució. El Parlament va oferir la corona a Guillem d’Orange. Anglaterra va ser el primer país amb monarquia de poder limitat. El poder executiu i el legislatiu estaven separats.
Despotisme il·lustrat: Els monarques europeus exercien un poder absolut. Frederic II, Maria Teresa d’Àustria, Carles III...eren monarques il·lustrats. Els monarques il·lustrats van promoure unreformisme amb la voluntat d’actuar a favor del poble. La seva polític reformista es va caracteritzar per la racionalització de l’administració de l’Estat, la reforma de l’ensenyament, la modernització de l’agricultura...
5. La revolució americana
La guerra d’independència americana: Al segle XVIII les 13 colònies angleses van protagonitzar la primera insurrecció colonial. Els habitants de les colònieses van enfrontar a la metròpoli defensa dels seus interessos i dels seus drets. Els colons americans s’oposaven a les taxes i als impostos. El 4 de juliol de 1776 van redactar la Declaració d’Independència dels Estat Units d’Amèrica, que expressa el dret a la llibertat i a la recerca de la felicitat.
La formació dels Estats Units: La Gran Bretanya va reconèixer la independència el 1783, desprésde la derrota a la batalla de Yorktown. George Washington va ser proclamat el primer president d’Estats Units el 1789.
El 1787 es va redactar la primera Constitució que assegurava la separació de poders i establia una forma de govern republicana i un Parlament bicameral.
El govern federal era el responsable dels afers exteriors, de la defensa, de les finances i de la moneda del nou país. La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vivo Sin Vivir En Mí
  • Vivo Sin Vivir En Mi
  • Vive
  • Vive
  • vivir
  • Vive
  • Vivir
  • vive

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS