Werther

Páginas: 7 (1541 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2012
INFORMACIÓ SOBRE WERTHER



STURM UND DRANG


En el període comprès entre 1770 i 1785 aproximadament, part de la jove generació literària alemanya inicia i desenvolupa un moviment de rebel · lió contra la Il · lustració i el que ella representava en diversos ordres (artístic, social, vital, etc).

Era un impuls de renovació anti racionalista que preconitzava una major llibertat creadora,una força creixent de la imaginació, la recerca decidida en la inspiració original, l'obertura d'un cabal expressiu més lliure i natural.

Sensibilitat, sentiment, passió, són els estendards que esgrimeixen amb la fogositat pròpia del seu temperament juvenil. Les llavors del nacionalisme alemany rendien els seus primers fruits. Començava a forjar una generació de titans, de "genis", tal com elsagradava ser reconeguts. Responien a l'ímpetu d un talent que per primera vegada veia cap a l'interior d'Alemanya, allunyant la seva mirada del paisatge estranger i si bé existien influències d'altres nacions (Rousseau, per exemple) hi havia un sentiment nacional que rescatava l'esperit dels motlles clàssics, levándolo al drama històric, a la poesia popular.

Aquests joves tenien els seusrepresentants, es nuclearon en principi al voltant de la figura orientadora de Herder, veritable guia i impulsor del moviment. Imprimir a les seves obres aquestes característiques que els transformen en autèntics precursors del Romanticisme.

DENOMINACIÓ DEL MOVIMENT:

El que va donar el nom al moviment va ser una peça teatral de Friedrich M. Klinger, que es titulava "Sturm und Drang" (Sturmsignifica "tempesta", Drang és "impuls", el títol original pot traduir-se com " tempesta i impuls ".
La designació del moviment anticipava quins serien la característiques del grup: impetuositat pròpia de la passió juvenil, exaltació vibrant dels esperits creadors, necessitat d'alliberament i de ruptura enfront de la rigidesa del iluminismo classicista.

Johann Herder va ser el guia, dirigeix ​​idifon el moviment Sturmer. Coneix l'obra de Rousseau, freqüenta el coneixement de la literatura medieval, especialment la tragèdia de Shakespeare i la poesia dels trobadors i descobreix una obra que es constitueix en la primera fita de la literatura romàntica: el Ossian, de James Macpherson.

Informació extreta:
http://mariajoseguerra.webcindario.com/preromanticismo%20sturm%20und%20drang.htmJ.W. GOETHE

Johann Wolfgang von Goethe
(Frankfurt, 1749 - Weimar, 1832)

Escriptor alemany i funcionari de la Cort de Weimar, va néixer a Frankfurt en el si d'una família benestant.

La seva producció literària abasta des de la poesia, la novel·la, el teatre, l'assaig i és l'iniciador del corrent literari alemany conegut com "Sturm und Drag" ("Turmenta i Impuls"), precursor del romanticismealemany.

Va estudiar Dret i es va interessar per altres branques del coneixement com ara la geologia, la química o la medicina que el van portar al descobriment de l'os intermaxil·lar.

La seva posició a la Cort de Weimar, on va entrar al servei de Carles-August, hereu del ducat de Saxònia-Weimar, l'any 1775, i on va fixar la seva residència fins a la seva mort, li van permetre realitzarnombrosos viatges i relacionar-se amb l'alta aristocràcia i personatges cabdals com Napoleó, Beethoven, Schiller o Herder.

A més a més, l'any 1782 va ser afegida la partícula "von" al seu cognom pel mateix Duc Carles-August, davant de les protestes de la noblesa, en formar part de la Cort amb un càrrec equiparable al dels ministres, tots nobles.
Va gaudir, en vida, de fama, respecte, prestigi iadmiració.

Gràcies, doncs, a la seva reputació, van ser molts els joves que en la maduresa de Goethe s'hi volien apropar i conèixer-lo personalment.

En el camp de la música són innombrables els poemes de Goethe convertits en Lieder per compositors de totes les èpoques.

L'any 1788, s'uneix amb Christiane Vulpius (1765-1816) amb qui finalment es casarà l'any 1805.Van tenir cinc fills, dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Werther
  • Werther
  • Werther
  • Werther
  • werther
  • werther
  • Werther
  • Werther

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS