Zsxdcfvghjkl

Páginas: 7 (1657 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2012
1.ELS PRESOCRÀTICS
Physis=Naturalesa

-Naturalesa=cosmos ordenat

-Oposaven el natural ambo l’artefactum(allò creat per l’home)

-De què està feta una cosa

Arkhé=principi

-Origen de quelcom

-Determina les característiques i els canvis en tot el que existeix.

-Principi o element del qual es compon tot el que existeix.

Quiné s l’arkhé de la physis?

Teories:• Milesos (visió bastant difuminada): -Tales de Milet,-Anaximandre, Anaximenes

• Monistes (existeix un sól principi de la physis) (1Arkhé)

-Heràclit

-Pitàgores de Samos

-Parmènides d’Elea

-Zenó d’Elea i Melissos de Samos

• Pluralistes (existeix més d’un principi de la physis) (+d’1arkhé)

-Empedòcles

-Anaxàgores

-Leucip

-Demòcrit d’Abdera

L’arkhé delspresocràtics

Tales de Milet: Aigua Anaximandre: Àpeiron Anaxímenes: Aire

Heràclit: Foc Pitàgores: Els nombres Parmènides: L’èsser (el

que és real) Empèdocles: Terra, aigua, aire, foc

Anaxàgores: Elements múltiples Demòcrit: Àtoms

Tales de Milet: Les activitats de Tales podrien qualificar-se de científiques més que filosòfiques→ Però va fer una seried’afirmacions considerades filosòfiques. Arkhé=aigua (tot allò que viu és humit. Terra sobre aigua).

Forma més racional de pensar. Nova forma de mirar la naturalesa: els fenòmens naturals només podien començar a entendres desde l’observació de l’aparença de les coses.

Filosofia= ciència (a l’època)

Anaximandre: Va escriure , mesuran ambo el gnomon el temps i l’altura del sol, 1er adibuixar mapa de la terra habitada, afirma la pluralitat de mons i el moviment etern de les coses.

Arkhé=apeirón apeirón→ilimitat que conté tot lo altre. Principi i element de les coses existents, i que conté la causa tota del naixement i la destrucció del món.

“D’allà d’on ve el naixement dels éssers també hi troven la seva destrucció”.

Anaxímenes: Arkhé=aire L’aire es tranforma enuna cosa o altra per rarefacció i condensació. És el moviment que origina tots els canvis. Tot el que viu respira.

Heràclit: Arkhé=foc *El foc canvia i es transforma en coses, mostra el principi i el fons inestable de la realitat. El foc és intel·ligent i causa de totes les coses.

*Tot flueix→Tot es mou i res roman idèntic.”No podries submergigir-te dues vegades al mateix riu”.Canvia degut a les tensions.

*L’harmonia dels contraris→El principi dels moviments és l’harmonia dels contraris. Món ple d’oposicions que tan mateix, s’harmonitzen i el conjuguen. La realitat que veiem és aparentment estètic gràcies a la tensió entre contraris que crea un harmonia.

*El lógos→ logos seminalis→ raó que tot ho unifica. Per a Heràclit també es trova en els homes encaraque la desentenguin.

És una meta de la intel·ligència, realitat present en les coses que els homes s’uneixen per descubrir.

Pitàgores de Samos: (pitagòrics) Arkhé=els elements del nombre

Organització de la vida comuna→ Espècie de secta religiosa on vivien en comú i participaven en política. No menjaven carn ni faves. Matemàtics→iniciats. Acusmàtics→ només escoltaven elsensenyaments.

*Lànima i el món→ L’home està compost de cos i ànima→1er dualisme antropològic.

Lànima és inmortal, transmigra d’unes espècies a unes altres, el que s’ha esdevingut es torna a repetir periòdicament. L’ànima està en moviment entre per la respiració al néixer.

*El nombre i l’harmonia de les esferes→L’harmonia de les esferes celestes és fruit de les relacions entre nombres. Elsprincipis de les matemàtiques són els principis de tots els éssers. Els elements dels nombres són els elements de tots els éssers i la totalitat del celé s harmonia i nombre. Les coses que passen són en els nombres→ L’univers és mesurable.

Parmènides d’Elea: - Privilegia l’entendiment per sobre dels sentits. Els sentits ens engañen, no ens donen el sentit profund de les coses....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS