A Foreign In New York

Páginas: 15 (3678 palabras) Publicado: 29 de enero de 2013
“Enllà en l’horitzó”
PRESENTACIÓ
Ens trobem davant un text fragmentari,corresponent a l’inici del capítol I, de la novel.la d’Enric Valor,”Enllà de l’horitzó”. Només hi ha elements del codi lingüístic i del tipogràfic.

CANAL
Com que es tracta d’un text escrit, el seu canal és visual, la qual cosa implica que és un text preparat, que ni emissor ni receptor comparteixen el lloc ni l’espai del’acte comunicatiu, i que la capacitat de resposta immediata està bastant limitada, per bé que a hores d’ara fenòmens com el xat o el correu electrònic via Internet l’han ampliada bastant.
 ÀMBIT D’ÚS
Aquest text pertany a l’àmbit literari, concretament al gènere narratiu. 
MARC CULTURAL
Un text com aquest es pot entendre a qualsevol tipus de societat.
¿Quina és la que no ha patit elsdesastres d’una guerra fratricida? Les guerres civils es donen a tot arreu: no distingeixen ni continents ni països. 
ESTRUCTURA TEXTUAL
1a PART.COMPRENSIÓ DEL TEXT
A.PARTS BÀSIQUES DEL TEXT
El text és fonamentalment narratiu, amb un intent de descripció quan parla de la vila de Cassana i un fragment dialogat, quan Toni Bernabeu entra on treballa el narrador. L’estructura externa consta de quatreparàgrafs i una frase en estil reportat o directe(les paraules de Bernabeu).
L’estructura interna té tres parts:
·         1a. La situació a Espanya.(el primer paràgraf, més llarg)
·         2a. La situació al País Valencià (segon paràgraf)
·         3a. La situació a Cassana (del tercer paràgraf fins al final)
Com qualsevol text narratiu, hi ha un plantejament (forts bombardejos), un nus (governi gent del carrer han d’abandonar les ciutats) i desenllaç (els refugiats arriben fins al racons més petits i rurals, com Cassana).
 TÍTOL TEMA-TEMA TÍTOL
El tema, en tant que expressió breu i precisa del significat global del text, seria el següent:
A.TEMA
La solidaritat de la bona gent a l’hora d’acollir els qui han perdut tot. Arribem a ell a través d’uns mots temàtics com “anar-se’n”(l.3) “evacuació”(l.10), “tràfec”(l.12) “refugiats”(l.12), “van aparéixer autobusos i camions…”(l.22) “arribaran al poble”(l.28) El text, inici d’un capítol de novel.la va, com sol passar, sense títol.
RESUM BREU DEL TEXT
B.RESUM (màxim 10 línies)
(en 4 línies)
L’ofensiva feixista sobre Madrid fa que el govern es trasllade a València, així com milers de refugiats que, carregats amb totes les seuespertinences, fugen cap a llocs més segurs –com el PaísValencià i Cassana-. Confien en la solidaritat de la bona gent.
(en 7 línies)
Madrid , la capital de la República espanyola és assetjada  per les tropes feixistes, en plena guerra civil espanyola. El president del govern, Largo Caballero, decideix traslladar la capital de l’Estat a una ciutat més segura, València. El País Valencià, engeneral, es converteix en un lloc ideal per als refugiats castellans que són ben rebuts per la massa dominant d’esquerres. Les nostres terres garantien, a més a més, un clima dolç i una rica agricultura que els assegurava aprovisionaments.  La Vila de Cassana, a l’interior del País Valencià, no va ser una excepció.
GÈNERE
Ací la paraula gènere cal interpretar-la en el sentit tradicional de la paraulaja que és un text literari. Es tracta del gènere narratiu, en concret de narrativa llarga (novel.la)
INTENCIÓ O FINALITAT
La finalitat predominant en un text literari és la d’emocionar,sorprendre, agradar a l’interlocutor. Encara que basat en un fet real (la guerra civil espanyola), el narrador s’inventa uns personatges, uns llocs i un període de temps determinat.
FUNCIONS DEL LLENGUATGE
Si lafinalitat predominant en un text literari és la d’emocionar,sorprendre, agradar a l’interlocutor, vol dir que la funció del llenguatge fonamental és l’estètica o literària.
MODALITATS ORACIONALS
Predomina la informació en sentit estricte (modalitat enunciativa o declarativa, afirmativa o negativa) Hi ha una frase dubitativa(l.14) i un matís imperatiu quan parla Toni Bernabeu: “Cal que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • a foreigner in new york
  • A Foreigner In New York
  • a foreigner in new york
  • a foreigner in new york
  • a Foreigner In New York
  • a foreign in new york
  • a foreign in new york
  • A Foreigner In New York

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS