L'Epo

Páginas: 20 (4846 palabras) Publicado: 22 de abril de 2012
EFECTES DE L’APLICACIÓ DE L’HORMONA ERITROPOETINA (EPO) SOBRE L’ORGANISME

Oriol Sierra, David González, Adrià Vilosa, Quim Blanch

Resum.
Aquest document escrit analitza els diferents efectes que provoca l’aplicació de l’hormona eritropoetina (EPO) a l’organisme humà.
L’objectiu principal que planteja aquest anàlisi és mostrar les principals adaptacions que provoca l’administraciód’eritropoetina sobre l’organisme. Les principals adaptacions son bàsicament les següents:
* Repercussions en el volum plasmàtic i en els components de la sang (Increment de glòbuls vermells i descens del volum plasmàtic).
* Repercussions en el nivell de lactat (ajuda a l’eliminació del lactat).
* Repercussions en el VO2max (increment de VO2max).
S’intenta donar explicació a com afectal’aplicació d’EPO en esportistes pel que fa al rendiment esportiu. L’ utilització de l’EPO en l’esport fa que augmenti més fàcilment el rendiment aeròbic dels esportistes. S’utilitza generalment en esports de resistència com el ciclisme, l’atletisme o l’esquí de fons. La administració d’EPO en esportistes està considerat dopatge i il·legal. Esportistes tan famosos com els atletes Francisco Javier“Paquillo” Fernandez i Marta Domínguez o els ciclistes Ivan Mayo i Marco Pantani entre d’altres, s’han vist involucrats en escàndols per tràfic o consum de substàncies dopants.
També cal citar les algunes aplicacions de l’EPO per altres funcions com en el tractament amb malalts d’anèmia i insuficients renals.

Paraules Clau.
Eritropoetina, volum plasmàtic, glòbuls vermells, VO2max, lactat,resistència aeròbica, Dòping.

1. INTRODUCCIÓ

Aquest treball és un anàlisi dels diferents efectes que provoca l’administració de l’hormona eritropoetina a l’organisme humà.
Per elaborar aquest document escrit, el primer pas que s’ha realitzat ha estat l’elecció del tema. Després de varies deliberacions s’ha escollit el següent contingut a analitzar: EFECTES DE L’APLICACIÓ DE L’HORMONA ERITROPOETINA(L’EPO ) SOBRE L’ORGANISME.
El motiu de l’elecció del tema ha estat la abundant informació existent sobre l’hormona eritropoetina i els diferents efectes causats sobre l’organisme.
És un anàlisi prou interessant, dens i del qual se’n pot treure una gran varietat de conclusions.
Un altre motiu que ha portat al grup de treball a parlar sobre la idea de l’EPO ha estat el fet de que la ingestad’aquesta hormona està a l’ordre del dia en el món de l’esport. El petit grup que ha elaborat aquest treball està format per quatre estudiants de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i s’ha cregut oportú debatre sobre aquest tema, ja que la informació donada en el treball pot donar respostes científiques necessàries per a un esportista.

Imatge (reproduïda per ordinador) de l’hormonaeritropoetina.

2 .OBJECTIUS.

Per elaborar aquest treball s‘ha cregut necessari proposar-se uns objectius a assolir:

2.1. OBJECTIU PRINCIPAL
-Mostrar les diferents adaptacions que provoca la administració d’eritropoetina sobre l’organisme.
Aquest objectiu és primordial. Es vol donar resposta a aquell esportista que vulgui saber que li passa a un organisme quan s’injecta dosisd’eritropoetina.

2.2. OBJECTIUS SECUNDARIS:
-Observar les afectacions de l’aplicació d’EPO sobre el rendiment esportiu (Doping).

-Mostrar exemples de casos de dopatge amb EPO en esportistes.

A part de l’objectiu principal, es vol mostrar com afecta la administració d’EPO sobre el rendiment esportiu. Molts esportistes utilitzen l’hormona eritropoetina com a ajuda ergogènica per a la millora del seurendiment, el treball pretén il·lustrar els efectes positius i negatius sobre l’organisme, pel que fa al rendiment esportiu.
Injectar-se eritropoetina està considerat dòping, en aquest treball s’explica el perquè d’aquest fet i també, com a curiositat, es mostren diferents casos de dopatge amb EPO en el món de l’esport d’elit.

- Citar altres aplicacions i utilitats de l’hormona...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS