L'humanisme i Bernat Metge

Páginas: 3 (516 palabras) Publicado: 2 de junio de 2013
5. L'HUMANISME

5.1 La Cancelleria Reial
La segona meitat de l'edat mitjana es caracteritza per la desaparició del feudalisme i l'aparició de la burgesia, una nova classe social que, gràcies alsseus esforços per relacionar-se amb l'aristocràcia, va acabar substituint a aquesta. Això provocà canvis econòmics, socials i culturals. S'imposaren uns nous valors basats en l'enriquiment personal atravès del talent individual i l'intel·ligència. Els escenaris culturals es van traslladar a les grans ciutats comercials, com Barcelona o València, on els burgesos tenien el poder municipal. Durantels segles XV i XVI, València esdevinguè l'escenari d'un període brillant de la nostra literatura.

Les funcions de la Cancelleria Reial
Organisme de govern dels reis de la Corona d'Aragó ques'encarrega de les relacions diplomàtiques amb altres reis i països, la recaptació d'impostos, els informes secrets, la fundació d'institucions civils, etc.
Gràcies al regnat de Pere el Cerimoniós esconverteix en un veritable òrgan de govern. La documentació elaborada a la Cancelleria és una de les fonts documentals més importants i completes de la que destaca l'ús de les tres llengües de la Coronad'Aragó (català, aragonès i llatí) i la qualitat, modernitat i uniformitat del català emprat, que permet l'acceptació del català en tot el domini lingüístic.

De l'humanisme a la Cancelleria Reial
Lasituació cultural era extraordinaria i va facilitat la recepció de l'humanisme; un moviment intel·lectual basat en la reinterpetació de la cultura antiga grega i llatina. Es comencen a traduir obresclàssiques llatines i d'autors moderns. Bernat Metge destaca com a principal intel·lectual i traductor.

La prosa de la cancelleria
Els reis catalans van recòrrer als homes més cultes i capaçosd'escriure en les tres llengües per a l'esplendor i eficàcia de la gestió reial. Com a conseqüència, es va produir l'adaptació al català dels recursos lingüístic del llatí, fet que va produit un debat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS