L'Inspector.Gógol

Páginas: 5 (1108 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2012
1.Introducció:
Obra: “L'inspector”
Autor: Nikolai Gógol.(1809-1852).
Va néixer a l'actual Ucraïna en el si d'una família de terratinents. Fa feina a l'administració pública del Tsar. Coneix a Puixkin i així comença a escriure. Començà a escriure als 20 anys, va fer un recull de poemes que es deien “Hans Küchelgarten”,però va rebre una crítica dolenta i com a conseqüència , va cercar elspoemes per totes les llibreries publicades i els va cremar. També va ser molt conegut per altres obres com “L'inspector”, “les ànimes mortes”, “ Històries de Sant Petersburg” (cinc relats de fantasia : “El Nas”, “El Capot”, “La perspectiva Nevski”, “Diari d'un boig” i “El retrat”),“Taras Bulba”. Però va ser amb l'estrena de l'obra “L'inspector” va haver d'emigrar a Roma,perquè va ser un escàndol aencara que va tenir molt d'èxit de crítica i públic. Ell embogeix, comença llavors una etapa de misticisme i bogeria. S'ha de dir que l'autor mai no va estar d'acord de com el públic l'havia interpretat. En principi pensava que eren els actors que no havien entès els papers i “el missatge” de la comèdia. Per exemple ell insisteix en cartes i comentaris que el personatge principal no era Khlestakovsinó el batle, que l'obra era bàsicament moral i que no pretenia una sàtira crítica social. Aquest desacord va fer que Gógol escrigués unes instruccions detallades per als actors, afegint noves versions i escenes extres, fins i tot va fer una nova obra: “Després de la Representació” on posa en boca dels personatges les reflexions que ell hauria volgut del públic. Va ser un fracàs total i el públicnomés acceptava la primera versió de l'inspector.
2.Anàlisi:
Trama:
A una petita ciutat de províncies de la Rússia del segle XIX es trenca la calma quan els arriba la notícia de que un inspector que ve de Sant Petersburg possiblement visitarà la ciutat. La policia i els càrrecs polítics preocupats per esborrar tots els indicis de corrupció possibles. Per altra banda un pobre i espavilatdissortat, anomenat Khlèstakov que acaba d'arribar a la ciutat es veu beneficiat per un malentès i el prenen a ell com a l'inspector vingut de la capital, fet que ell aprofitarà per treure el màxim de benefici possible.
Personatges:
Batle: és el manipulador dels caps del govern i de tot el poble. El seu objectiu principal es guardar les seves aparences. Ell sap que el que fa no està bé, és a dir,que té consciencia del bé i el mal.
Els funcionaris: tots formen una tipologia de personatges. Són corruptes i estàn sotmesos a la manipulació del batle. Són l'antítesi del seu càrrec.

Bobtxinski i Dobtxinski: ciutadans. Posen el to còmic. Són els encarregats de dur les notícies.
Khlèstakov: El protagonista de l'obra. És un impostor molt enginyós, aprofitat de qualsevol persona que puguitreure benefici.
Ossip: Criat de Khlèstakov. És un personatge que aporta seny a l'obra, vol posar fi als enganys del seu amo, però aquest no li fa cas. Segueix els baixos instints.
Maria: dona del batle, ella empeny a la seva filla Anna per a que li caigui bé a l'inspector, per a que al manco la seva filla tengui la vida que ella no ha pogut viure. Després es posa gelosa de la filla i comença lalluita de poder entre les dues.

3.Aspectes rellevants de l'obra:

És important al que està escrita l'obra a la monarquia absolutista dels Tsars, la noblesa, els terratinents, funcionaris, etc. És per això que va tenir que fugir cap a Roma, per la seva crítica a la corrupció de l'època.
Curiosa és també la recepció del públic, el que ell volia vendre com una obra moralitzant i nocom una sàtira crítica social. Com també és curiós que l'obra que va fer per arreglar aquesta recepció sigués un fracàs total. També el canvi del protagonista, que per ell és el batle, per al públic, també avui en dia si llegim l'obra, vegem com a protagonista de l'embolic a Khlèstakov. És molt més fàcil la identificació amb ell, perquè està estafant als corruptes, és com “robar a un lladre”,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS