L'Acropolis

Páginas: 6 (1461 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2012
L’acropolis
L’acropolis


1 L’acròpolis d’Atenes

Atenes es l’actual capital de Grècia i la ciutat més important del país. Aquesta ciutat va ser la cuna de la civilització occidental i l’origen de la democràcia. En l'Atenes de Pèricles, durant la segona meitat del segle V aC, un grup excepcional d'artistes transformar, sota la direcció de Fidias, un turó rocós en un extraordinariconjunt arquitectònic i artístic que la Grècia antiga va llegar a la resta del món.

L'Acròpolis d'Atenes, «la roca sagrada», és un altiplà calcària de 270 metres de longitud i 85 d'amplada, situada 156 metres sobre el nivell del mar, que conté els monuments més famosos de la Grècia clàssica: el Partenó, l'Erecteion , els Propileus i el temple d'Atenea Niké i representa el símbol universal del'esperit i la civilització clàssica. Va ser declarada per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat el 1987. La visita a l'Acròpoli suposa una experiència única i inoblidable, obligada per a qualsevol viatger que passi per Atenes.
L'entrada a l'Acròpoli es realitza per una porta monumental anomenada «Propileus». Una gran estàtua de bronze d'Atenea, construïda per Fidias, es situava en el centre delrecinte. A la dreta d'aquesta estàtua s'erigeix ​​el Partenó que albergava la estàtua crisoelefantinas d'Atenea Parthenos, també obra de Fidias. A l'esquerra es disposava l'Erecteión.

1. Partenó. 2. Antic Temple d'Atenea. 3. Erectèon. 4. Estàtua d'Atenea Promacos. 5. Propileus. 6. Temple d'Atenea Niké. 7. Eleusinion. 8. Santuari d'Artemisa Brauronia o Brauroneion. 9. Chalkoteka. 10. Pandroseion.11. Arrephorion. 12. Altar d'Atenea. 13. Santuari de Zeus Polieus. 14. Santuari de Pandion. 15. Odèon d'Herodes Àtic. 16. Estoa de Eumenes. 17. Sanctuario de Asclepio o Asclepeion. 18. Teatre de Dionís. 19. Odèon de Pèricles. 20 Temenos de Dionís. 21 Aglaureión.

Els Propileus
Els Propileus constitueixen les portes monumentals d'entrada a l'Acròpoli. Van ser construïts sobre els anticsPropileus de l'època de Pisístrato per l'arquitecte atenès Mnesicles que va haver d'enfrontar a importants problemes funcionals i arquitectònics derivats de la configuració del terreny i de l'espai disponible ja que els Propileus es situaven a la vora de l'esplanada superior de l'Acròpoli, en el límit entre el pendent de la via ascendent i el pla horitzontal de l'Acròpolis.
Els Propileus comprenien unedifici central de forma rectangular de 18,12 metres d'ample i 12,96 metres de fons i dues ales laterals. El cos central tenia una façana exterior i altra interior formades ambdues per sis columnes dòriques que delimitaven cinc portes d'accés a l'Acròpoli, sent la més ampla la situada al centre (4,13 metres d'amplada i 7,38 metres d'altura) que era per on discorria la via sagrada que recorrienles processons de les Panateneas.
Aquestes dues façanes hexàstil estaven massa separades per sostenir el sostre constituïda per sostres enteixinats de marbre per la qual cosa es van emprar a l'interior columnes jòniques més esveltes que les dòriques per aprofitar millor l'espai. L'edifici barrejava per tant els ordres dòric i jònic com passava en l'Acròpoli.
De les dos edificis que formaven lesales laterals, el situat al nord albergava la Pinacoteca una galeria d'art on s'exposaven pintures realitzades en plaques de fusta. L'ala sud, més petita, es componia d'una sala, que conduïa a l'oest, al temple d'Atenea Niké.



ESTÀTUA DE ATENEA PROMAC
Després de travessar els Propileus, el visitant trobava la gegantina estàtua de bronze de 9 metres d'alçada d'Atenea Prómacos («la qualcombat en primera línia») dominant el conjunt de l'Acròpolis, construïda per Fidias entre el 450 i 448 aC per commemorar la victòria dels atenesos sobre els perses en la batalla de Marató.
L'estàtua representava a Atenea armada amb una llança a la mà dreta i un gran escut, a la banda esquerra, decorat amb imatges de la lluita entre Centauros i làpides. Entre l'Erecteion i el Partenó es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS