L'Empelt

Páginas: 25 (6236 palabras) Publicado: 5 de abril de 2012
CAPÍTOL 2 IDIL•LI XORC
Argument:
 En Tit i la Laia són dos membres dins d’un grup de captaires. Decideixen casar-se per dos motius: la Laia vol casar-se amb en Tit perquè li agrada, en canvi en Tit ho fa per interès perquè vol sortir de la seva família. El poble s’assabenta de que la parella vol casar-se i decideixen boicotejar la cerimònia amb una forta pedregada que acaba amb la vida d’enTit.
 
Descripcions dels personatges:
Tit (Josep): Tenia cap a 60 anys. Era més aviat petit, grassonet, amb un cap gros. Tenia els ulls grisos amagats sota les celles. Un nas prominent i vermell ple de pèls punxeguts i durs. Li costava caminar i s’havia d’ajudar amb dos bastons. Tenia molta família. S’encarregava de guardar els garrins de tot el poble.
Laia: Tenia 53 anys. El poble consideravaque no estava del tot bé del cap. Era alta i prima. Molt rígida. Com que de jove era guapa, encara era presumida.  Tots els diners els gastava amb mocadors i complements, tot i això anava sempre descalça i estripada. No tenia parents als seus entorns. Es dedicava a criar conills dins de casa seva. Tan ella com en Tit anaven a captar la vila dos cops per setmana.
Personatges secundaris:
Gonya: Lider dels captaires
Xica Llosca
Nen de Bec
Queló
Cec o Pla de Juli
Campaner: Fa de testimoni del casament
Rector : Casa a en Tit i la Laia
Llúcia : Consogre de la Conilla i membre dels captaires
Conilla: Consogre de la Llúcia i membre dels captaires
Mònica: Propietària de la casa on intenten reanimar al Tit.
Escolà: Ajudant del rector.
 
Característiques del modernisme:
-    L’autorobserva i descriu de manera molt personal un conflicte humà, sovint a causa de la inadaptació de l’individu o d’un grup social. Els captaires són clarament un grup inadaptat a la societat
-    La ubicació de les histories és preferentment en espais rurals. Drames rurals, com el mateix títol indica, està situat al camp.
-    El camp que hi apareix no és cap lloc idíl•lic sinó un escenari agrest ipoc amable.
-    Els espais són eteris i poc concrets, allunyats del realisme. Victor Català no menciona en cap moment en quin camp de Catalunya es situa la història, i això li resta realisme al conte.
-    Els protagonistes són sovint personatges solitaris, sigui per la seva marginalitat o bestialitat, es presenta la condició humana com a social i molt incapaç d’alliberar-se’n. Els protagonistessón captaires, per tant persones marginals.
-    Les forces ocultes de la natura per una banda i les passions i els instints humans per l’altra condiciona fortament el destí dels personatges (combats entre forces oposades). En Tit i la Laia decideixen casar-se, cadascun amb els seus propis interessos, tot i que la opinió pública hi està completament en contra, és per això que el conte acaba demanera tràgica
-    Tant la llengua dels narradors com la llengua que es posa en boca dels personatges és viva.  La llengua utilitzada no és culta, està adaptada al context històric i social, això aporta realisme.
-    La voluntat és causar un impacte emocional en el lector. Tant les descripcions dels personatges com la manera en que està narrada la acció tenen la clara intenció de causar impactei emoció en el lector, això es pot veure clarament en la descripció del grup de captaires que fa l’autor.
-    Els autors opten pel conte o la novel•la breu, busquen intensitat, no quantitat. Drames rurals és una recopilació de contes breus, tots ambientats al camp.
-    Els narradors modernistes utilitzen el subjectivisme en les seves descripcions. Les descripcions de l’autor en l’obra sónclarament subjectives.

CAPÍTOL 3 “PARRICIDI”
La Lena es troba sola a casa. El seu marit  ha marxat a la taverna i mentrestant el seu fill dorm. La Lena rep la visita del seu amant i aquest en un atac de gelosia l’assassina i després fuig per la finestra. En Felet arriba tot borratxo a casa i sense adonar-se’n es posa al llit amb la seva dona morta.
L’endemà,en Titet,el menut de la casa, es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L’Empelt
  • Parricidi i l'empelt

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS