L'escola d'atenes

Páginas: 9 (2239 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013


L’escola d’Atenes



1. Documentació general
L’escola d’Atenes va ser pintada per Raffael Sanzio entre el 1510 i el 1512 a la Sala de la signatura, situada a la ciutat de Vaticà i és d’estil renaixentista, va ser encarregada per el Vaticà.
El renaixement va ser un moviment cultural que va néixer a Itàlia, concretament a la ciutat de la Toscana. La paraula renaixement fa referència areviure la cultura clàssica.
La Itàlia renaixentista estava formada per moltes ciutats petites dominades per famílies d’aristòcrates o de banquers. Els ideals del renaixement es van expandir des de la Toscana a les ciutats veïnes, desprès es va expandir a tot el nord d’Itàlia. Les ciutats més petites van copiar el model de mecenatge i van desenvolupar les seves pròpies arts. Llavors el PapaNicolau V va decidir reconstruir la major part de Roma, i el seu successor també va seguir amb la reconstrucció de la ciutat. Al inici del renaixement els artistes eren vistos com a artesans amb poc prestigi, però al inici del segle XVI els principals artistes van guanyar influència i podien rebre grans quantitats de diners i es va desenvolupar un gran comerç artístic. El descobriments geogràfics perpart d’Espanya i Portugal van permetre l’arribada d’or i plata procedents d’Amèrica i un major desenvolupament cultural a les corts dels reis i dels mecenes.
La lluita entre Francesc I de França i l’emperador Carles V van convertir Europa en un camp de batalla i va afectar també a Itàlia, per què el Papa va donar suport al monarca francès i les tropes imperials van atacar Roma l’any 1527, atacque va rebre el nom de Sacco di Roma, moltes obres del vaticà van ser robades per saquejadors espanyols, alemanys i italians, i molts pintors, escultors i arquitectes van fugir d’Itàlia, aquests dos factors van expandir el renaixement per tota Europa.
El renaixement Italià es pot dividir en dos etapes: El Quattrocento, que vol dir quatre-cents i correspon a la primera fase del renaixement, és elsegle XV, i el Cinquecento, que vol dir cinc-cents i correspon a la segona fase del renaixement i al segle XVI, aquest segle es caracteritza per el pas del teocentrisme medieval, on deu és el centre del univers, al antropocentrisme, o l’home és el centre del univers. Una altra etapa del renaixement Italià és el Manierisme, que és més ben dit un estil que intenta copiar al grans artistes com Rafael,Miquel àngel o Leonardo da Vinci, més que copiar, volen treballar a la manera de (manera és “maniera” en italià, d’aquí el nom del corrent ) aquests grans artistes.
A les petites ciutats estat de Itàlia es desenvolupaven diferents escoles, les escoles que es van crear al segle XVI més importants del renaixement són: L’escola alemanya, l’escola flamenca, l’escola anglesa i l’escola espanyola.Rafael Sanzio, l’autor d’aquesta obra, va néixer a la ciutat d’Urbino el 6 d’abril de 1483 i va morir a Roma el 6 d’abril del 1520 amb 37 anys.
Autoretrat dibuixat per ell mateix
Va ser pintor i arquitecte i el seu renom va portar a altres artistes a admirar i imitar les seves pintures i el seu estil. Des de petit va ser considerat un nen prodigi, va quedar orfe als 11 anys al morir primer laseva mare, Magia, l’any 1491, tres anys més tard va morir el seu pare Giovanni. Rafael va quedar sota custòdia del seu oncle Bartolomeu i es va criar als tallers d’altres artistes de prestigi com Prieto Perugino. Va crear moltes obres, i desprès de la seva mort els components del seu taller van seguir treballant, però aquestes obres eren de pitjor qualitat.
La seva carrera artística es potdividir en tres fases: Els seus primers anys a Umbria, una petita ciutat del centre d’Itàlia, després quatre anys a Florència, i finalment els seu últim i millor període a Roma, treballant per al Papa i la seva cort.
El seu rival artístic sempre va ser Miquel Àngel, qui desprès de la seva mort va intensificar la seva influència.
Des de petit va fer retrats, i és considerat un gran dibuixant,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • escola d'atenes
  • L'escola secreta
  • L'escola
  • Comentari D'Art: Escola D'Atenes
  • L'ensenyament de la religió catòlica a l'escola
  • Diari de l'estada a l'escola
  • L'Educació Religiosa a l'Escola
  • L'escola lluminista a sitges

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS