L'Eutanàsia

Páginas: 76 (18802 palabras) Publicado: 19 de enero de 2013
“Vull ser digna” va dir la mort

IES Arquitecte Manuel Raspall

1. Introducció Fa més d’un any, quan estava acabant l’educació secundària obligatòria, ens van començar a parlar d’una feina que hauríem de fer durant els dos cursos següents: el Treball de Recerca, la gran tasca del batxillerat. Bé, allò que semblava tan llunyà ja està aquí. Calia decidir un tema que em causes interès. Justamentquan hauria de recordar-me de totes les curiositats i preguntes que se m’han ocorregut al llarg de la vida, tenia la ment en blanc, em costava trobar el tema, i encara em costava més que aquest fos interessant. Serà veritat això que diuen de que les coses passen en el moment i el lloc més inesperat, ja que una tarda avorrida de meitat de curs vaig veure una pel·lícula que em va “il·luminar”: Maradentro, de Alejandro Amenábar.
1. Cartell de la pel·lícula Mar adentro

Al cap de pocs dies, a l’assignatura de llengua castellana i literatura, se’ns va proposar la feina de realitzar, junt amb unes companyes, un debat on argumentéssim diferents punts de vista sobre un tema a escollir. Totes varem estar d’acord en parlar de l’eutanàsia, i per tant era necessari documentar-nos, va ser durantaquest procés quan vaig veure a Internet el vídeo de les últimes paraules de Ramon Sampedro, el Home en el que es va basar Amenábar, per crear el personatge principal de la seva pel·lícula. Tot aquests fets fan que neixi una motivació personal: Comprendre realment què és l’eutanàsia i comprovar si la societat també ho entén. Tot i que és un tema extens, amb molt punts i contrapunts, voldria arribara extreure unes conclusions i informar-me sobre un tema que fins ara em semblava un tabú. L’objectiu d’aquest treball és profunditzar en la qüestió tabú de la mort digna i l’eutanàsia, i comprovar el desconeixement que abunda sobre el tema. Aquest probablement és degut a la manca d’informació que pot venir condicionada per motius culturals o ideològics. Concretament, les hipòtesis que plantejosón: Un dels motius per adoptar posicions contràries a l’eutanàsia és la ideologia. El desconeixement sobre l’eutanàsia pot afavorir postures no favorables a aquesta.

4

“Vull ser digna” va dir la mort

IES Arquitecte Manuel Raspall

Per tal de comprovar-les em proposo fer una recerca d’informació sobre l’eutanàsia, enriquint així el meu saber per a poder parlar sobre el tema ambconsciència. També crec oportú enquestar al doctor Màrius Morlans i al teòleg Xavier Morlans, experts relacionats amb el tema que m’ajudaran a comprendre-ho millor. Per comprovar les meves hipòtesis realitzaré una part pràctica on compararé opinions mitjançant enquestes.

5

“Vull ser digna” va dir la mort

IES Arquitecte Manuel Raspall

2. Eutanàsia 2.1 Què és l’eutanàsia? El mot eutanàsia provédel grec, “eu” bo, i “thanatos” mort, és a dir: bona mort. L’ Institut d’Estudis Catalans, defineix eutanàsia com a “mort dolça, sense dolor”, d’altra banda, el Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya explica l’eutanàsia com a “terme que fa referència a aquelles accions realitzades per altres persones, a petició expressa i reiterada d’un pacient que pateix un sofriment físic o psíquic com aconseqüència d’una malaltia incurable i que ell viu com a inacceptable...” Amb altres paraules, l’acció o inacció per evitar el patiment, físic o psíquic, a persones pròximes a la seva mort, que conserven la capacitat de prendre decisions i de manera lliure, sota cap tipus de coacció, demanen la mort o la fi d’una prolongació artificial de la vida. Cal esmentar que aquesta acció es realitzada a malaltsque tenen una malaltia incurable o terminal, és a dir, que se sap clínicament que progressarà cap a la mort, no s’ha d’oblidar que la pràctica ha de ser, amb el consentiment del afectat, realitzada per professional sanitari. El seu significat i interpretació a canviat al llarg del temps, fins a avui en dia, que l’arribem a associar el concepte d’eutanàsia amb una mort digna. En termes generals...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'eutanàsia: una opció o un assassinat?

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS