Y Tú Quién Eres?

Páginas: 8 (1851 palabras) Publicado: 25 de enero de 2013
¿Y tú quién eres?

Fitxa tècnica del film
ANY: 2007
DURADA: 90 min.
PAÍS: Espanya
DIRECTOR I GUIONISTA: Antonio Mercero
MÚSICA: Manuel Villalta
FOTOGRAFIA: Gonzalo F. Berridi
REPARTIMENT: Manuel Alexandre, Cristina Brondo, José Luis López Vázquez, Álvaro de Lluna, Monti Castiñeiras, Amparo Moreno, Àngels Macua, Alejandro Zafra, Luis Ángel Priego
PRODUCTORA: Mono Films / Irusoin / BonaVista Internacional
GÈNERE: Drama | Malaltia. Vellesa. Alzheimer. Discapacitat
SINOPSI: Narra la història dels Rivero, una família que se'n va de vacances, deixant a Madrid la seva filla Anna que està oposicions (Cristina Brondo) i l'avi Ricardo (Manuel Alexandre). Ricardo és acomodat en una residència durant aquest període. A la residència, Ricardo, coneixerà Andrés (José Luis López Vázquez), elseu company d'habitació i nou amic. Junts recordaran vivències de la joventut, arribant-se a produir episodis tendres i divertits. Durant el transcurs de l'estiu, el mal d'Alzheimer aguaita a Ricardo.
1. Anomena les característiques més típiques de l’Alzheimer que s’observen a la pel•lícula.
• Pèrdua de memòria, sobretot de la memòria recent: al principi de la pel•lícula, quan es suposa que lamalaltia està a la seva fase inicial, ja es pot veure aquesta característica de la pèrdua de memòria que crec que s’ha consolidat com el principal tret per a determinar la malaltia. Juntament a això va la repetició constant de les mateixes preguntes (sobretot al començament de la malaltia). Alguns exemples:
o El senyor Ricardo demana a la seva néta moltes vegades pels seus estudis i l’Anna, lanéta li respon “una altra vegada? Si ja t’ho he dit mil vegades!” però, contràriament, no té problemes en cantar la cançó que li cantava a l’Anna quan era petita o, més tard, recitar uns versos en llatí que va aprendre a la universitat.
o Durant la revisió mèdica no recorda l’ordre de les paraules que el metge li proposa, només recorda 2 de les 3 paraules, pregunta dos vegades l’hora que ha deposar, no recorda el nom del metge (jo tampoc, tindré Alzheimer?). Al film s’explica que aquest símptoma no és determinant (el propi metge no recorda on ha deixat les ulleres i les té damunt el cap i no té la malaltia). Quan a la pèrdua de memòria, cal afegir que les persones tenim lapsus de forma més o menys habituals, però que aquests lapsus afegits a la resta de símptomes que caracteritzen lamalaltia i les proves clíniques convenients, fan possible la diagnosi de l’afectació.
o No recorda el nom “de esta senyora que nos atiende” referint-se a la cuidadora de la residència.
o A mesura que avança la cinta i la malaltia els problemes de memòria es fan més evidents; no recorda el nom de la pomada de les hemorroides, el seu domicili actual, el seu nom... i al final ja no recorda les personesque l’envolten, ni tan sols les més properes com ara l’Anna. El moment final de la pel•lícula, quan amb mirada perduda una mirada profunda alhora que buida, li pregunta a la seva néta “¿y tú quién eres? Evidencia d’una forma molt clara la magnitud del problema de regressió cognitiva, afectant la memòria d’una forma brutal i irreversible
• Dificultat per a realitzar tasques senzillescorrectament: Don Ricardo comença a tenir problemes per vestir-se correctament, camisa malament botonada, ja no se la fica per dins dels pantalons, al final vesteix amb deixadesa. Al principi té l’armari endreçat però després deixa les coses de qualsevol forma.
Segons expliquen la infermera i el metge, els afectats per aquest tipus de demència perden la noció del què han de fer abans i després.
• Confusiói desorientació tant espacial i temporal com en general de la pròpia realitat: una altra característica important que es detecta és la desorientació tant en temps (de vegades no saben si és matí o tarda o el mes i l’any en curs), d’espai (no reconeixen els espais on es troben o tenen dificultat per a orientar-se en nous espais) com de la realitat (de vegades no reconeixen la seva pròpia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Quien son yo
  • A qui estoy
  • quie
  • cual quier
  • ¿? quien soy
  • Sé Quien Eres…
  • Quien Soy
  • a qui estoy

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS