aaaffd

Páginas: 15 (3538 palabras) Publicado: 8 de junio de 2013
POBLAT IBÈRIC DE LES MALESES

El poblat iber era la unitat bàsica en el que s'organitzava la vida social i econòmica. També era on règia tota l'activitat política, religiosa i militar. A través dels treballs d'excavació que s'estan portant a terme, sembla que l'estructura del poblat respon a un model d'urbanisme regular. Les cases construïdes amb pedra, fang i fusta, sovint utilitzen la rocanatural retallada per aixecar els seus murs. Actualment a Les Maleses, trobem tres àrees excavades. Durant la dècada dels 50 es va fer una intervenció a la zona sud-aquest i es poden observar cinc habitacions de planta irregular. Des dels 80 s'han seguit els treballs a la zona central, amb cinc espais que van proporcionar abundant material de ceràmica i diversos llars. També a la zona nord, es valocalitzar una casa amb set dependències i una zona de passada.
El poblat ibèric de les Maleses es troba al cim del turó que rep el mateix nom. Aquest cim, a la vegada, serveix de límit municipal entre els termes de Montcada i Reixac i Sant Fost de Campsentelles.
Es tracta d'una elevació de 462 m de la Serralada de Marina, des d'on es pot dominar visualment tot el Vallès, part del Barcelonès ipart del Maresme. Així mateix té bona visibilitat sobre els massissos del Montseny, Montserrat i Prepirineu.
El jaciment laietà de les Maleses ha estat objecte de diverses intervencions des de l'any 1928, moment en el que la secció d'Arqueologia i Història de l'Agrupació Excursionista de Badalona realitza una primera intervenció. Posteriorment les tasques d'excavació van ser continuades per la UnióExcursionista de Catalunya de Gràcia. Durant els anys 1943-1948 i 1955-1956 intervé al jaciment J.M.Cuyás i posteriorment Font i Cussó, J.Fàbregas Bagué, l'agrupació d'A.G.E.S. de Santa Coloma de Gramenet i el Centre Excursionista de Montcada Bifurcació.
L'any 1982 es publiquen dos articles referents a jaciment de les Maleses. El primer està signat per Antonio Velasco i comenta l'excavació detres habitacions. El segon està signat per Mercedes Durán i es correspon amb la memòria científica de la campanya realitzada l'any 1980 amb estudiants de tercer de B.U.P. i C.O.U. de l'Institut de Batxillerat de Montcada i Reixac. L'excavació es va plantejar a la zona sud-est del jaciment i va permetre documentar cinc habitacions, un bancal i possiblement una sitja. El 1980, el jaciment va servíctima de saquejos.
Entre els anys 1982 i 1985 es reprenen les campanyes d'excavació al jaciment, aquesta vegada sota la direcció de les doctores Mercedes Durán i Elisabeth Huntingford. Durant el novembre i el desembre del 1998 es feren les tasques de consolidació de totes les estructures excavades al llarg dels anys. A partir de l'any 2000, Mercedes Durán i Gemma Hidalgo assumeixen la gestió,coordinació i direcció d'un programa d'investigació a les Maleses, que ha vingut desenvolupant fins a l'actualitat un total de 9 campanyes d'excavació.
Al Març de 2006 es posen al descobert dues cases més.
Els treballs efectuats en la campanya d'excavació de l'estiu al jaciment de les Maleses, han permès localitzar dues cases més. També ha finalitzat l'excavació d'una altra casa que havia quedatpendent de l'anterior campanya. Els resultats es van presentar el 2 de març.
Dues de les cases presenten una distribució habitable de dos espais i la tercera que encara resta per acabar presenta dues habitacions en 21 metres quadrats, que a la vegada es comuniquen amb altre que s'excavarà posteriorment.
Pel que fa als materials, predominen els ceràmics de producció local, especialment àmforesibèriques i també es documenta una producció metal·lúrgica en objectes de ferro.
Les analítiques dels sediments han proporcionat restes de cereals com el blat i l'ordi, a la vegada que s'ha pogut identificar lleguminoses com la fava i fruits com cireres d'arboç i gla, plantes encara existents actualment a la zona. L'analítica que es fa cada any permetrà tenir una perfecta recreació de l'ecosistema de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS