ACTE 3: L’HOME - ESCENA 1: EL BRESSOL AFRICÀ

Páginas: 6 (1268 palabras) Publicado: 27 de junio de 2013


ACTE 3: L’HOME - ESCENA 1: EL BRESSOL AFRICÀ

1) Què vol dir que l’home descendeix del mono?

Que ha sortit d'una espècie d'avantpassat comú de les dues branques, dels simis (superiors de l'Àfrica) i la dels prehumans i posteriorment humans. Aixó vol dir que l'home no és un simi sinó des del punt de vista de la seva ubicació en la classificació animal.

2) Com es pot reconstruirl’esquelet i el comportament dels avantpassats a partit de la troballa de petits fragments?

Les primeres restes descobertes (sovint dents) són suficients perquè es pugui passar de la seva morfologia a la resta del cos.
Gràcies a les lleis de correlacions de l'anatomia comparada (Cuvier) segons sigui la mandíbula correspondrà a un tipus de crani, i aquest correspondrà a un tipus d'esquelet... etc.Es veuen minúscules estries imperceptibles a ull humà si examinen l'esmalt d'una dent en un microscopi electrònic, aquestes estries revelen la manera com es va desenvolupar la dent i donen indicacions sobre el creixement de l'individu.

Com més elements tenim a la nostra disposició més precisa per la reconstrucció.

3) On i quan apareixen els primers simis? Com s’alimenten? Per què laclavícula és en ells una innovació excel·lent?

Fa 70 milions d'anys, desapareixen els últims dinosaures. L'entorn experimenta grans modificacions, se sap que la història de l'evolució està molt lligada a la del clima. En aquella moment l'Àfrica és una illa com Amèrica del Sud i Àsia, apareixen petits animals: els primers simis, que descendeixen d'insectívors i comencen a proliferar enmig d'una floranova de les primeres plantes amb flors.

Els simis s'alimenten dels primers fruits. Trenquen així amb els hàbits passats d'alimentar-se d'insectes. Això provoca una sèrie de transformacions anatòmiques.

La clavícula és una innovació excel.lent ja que eixampla la caixa toràcica, li augmenta l'amplitud dels membres superiors que li permet, en el moment de la collita, agafar-se bé el tronc delsarbres. Per aquesta raó, les urpes, es converteixen en ungles planes. A més a més, la pota tindrà un dit, cosa que permetrà que el conjunt de l'extremitat agafi un tros de pedra,fruita...

4) Fes un quadre comparatiu dels primers primats (Purgatorius, egiptopitec, procònsul, kenyapitec, driopitec i ramapitec) assenyalant les seves característiques principals, on apareixen i com s’estenen.Purgatoriusi: primat més antic procedent de les muntanyes rocoses a l'Amèrica del Nord. Viu als arbres,tot i que s'alimenta de fruits no li fan fàstic els insectes.

Egiptopitec: és descobreix a l'Egipte, té la mida d'un gat, cua llarga, un morro gros i es distigeix per un lleu desenvolupament cerebral frontal de 40 centímetres cúbics de capacitat cranial. Desenvolupa el sistema nerviós i potexcercir noves aptituds. Veu en relleu i es comunica amb gestos.

Procònsul: viu al bosc (Sud) i té una capacitat cranial més desenvolupada(150 centímetres cúbics), que consta de diverses espècies, els més grans tenen la mida d'un ximpanzé petit. Per el pont de Àfrica i Aràbia s'escampen per Europa i Àsia i donaran lloc a una nova branca evolutiva.

Kenyapitec: descendent del preconsul de Kenyafa 15 milions d'anys (Louis Leakley), és un cosí, el seu crani presenta noves adaptacions a la sabana. Passa més temps amb la seva mare i per tant està més instruït. Membres superiors amb articulacions sòlides, es posa dret de tant en tant. Té el cervell més gros que els seus avantpassats i no té cua. Habita a la sabana i al bosc i viu en societat.

Driopitec: descendent del preconsul aEuropa, és el mico dels arbres.

Ramapitec: de l'Àsia

5) Per què actualment es creu que el ramapitec no és un avantpassat de l’home, sinó de l’orangutan? Quin és el veritable antecedent de l’home? On i quan apareix?

Gràcies a tècniques avançades els biòlegs fent proves dels anticossos trobats en fragments de dents de ramapitecs, els van trobar un parentiu pròxim no pas als homes sinó als...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • escenas 1 a 3 las convuciones
  • acte 1
  • ESCENA 3
  • Escena 1
  • Escena 1
  • ESCENA 1
  • ESCENA 1
  • ESCENA 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS