Art Grec

Páginas: 7 (1722 palabras) Publicado: 3 de mayo de 2012
L’art grec
Art pre-hel·lènic
Característiques comuns:
* construccions més representatives: palaus i ciutats.
* arquitectura arquitravada. Ús de la llinda.
* element arquitectònic principal: columna.
* Policromia en totes les manifestacions artístiques.
* Inspiració en la natura, animals i plantes.
El període cretenc o minoic
* Nom derivat de Minos, rei llegendari deCreta.
* 2500 a.C. – 1200 a. C.
* Estructuració del territori a través de Palaus: Cnossos, Hagia Triada, Faistos. Patis espaiosos, amb escalinates, un laberint de sales, magatzems i banys.
* Civilització comercial. Potència marítima
* Gran esplendor i riquesa.
* Columna cretenca de fusta. Con invertit. Antecedent de la columna dòrica grega.
* Pintures d’escenesnaturalistes. Colors plans, frontalitat i postura típica egípcia (pit i ull de cara, cos de perfil). Escenes de fauna marina, figures humanes i la tauromàquia.
* Escultures de petites dimensions. Mateixos temes.
El període micènic
* Peloponès: Micenes i Tirint.
* 1300 a.C - 1.100 a.C.
* Ciutats fortament emmurallades. Grans carreus, entrades monumentals adovellades. Sobre la llinda relleusprotectors.
* Monarquia feudal.
* Edifici habitual: mégaron, casa micènica amb sala rectangular i pòrtic de columnes, que servirà com a model per al temple grec.
* Monuments funeraris: llarg corredor i cambra circular. Falsa volta.
* Escultura i pintura semblants a la cretenca.Temes guerrers i escenes de caça. Mascares funeràries.

Grècia
Marc geogràfic: Península Hel.lènica,costa d’Àsia Menor, illes de l’Egeu, est de la Península Ibèrica (Empúries), sud de França, sud d’Itàlia i Sicília (la Magna Grècia). Diferents sistemes de govern, però mateixa llengua i religió. Amb Alexandre, Grècia arribarà fins a Egipte i el Pròxim Orient (que deixarà profundes influències en l’art.
Cronologia
* Edat mitjana grega o segles foscos (segles XII al X aC). Culturalment pobre.Fase de formació de les poleis.
* Període geomètric (segles IX a VIII aC). Dit així per la decoració ceràmica. Fase de recuperació cultural. Època d’Homer, de les primeres colònies i dels primers Jocs Olímpics.
* Període arcaic (segles VII i VI aC), comencen a fixar-se les tipologies dels temples, els ordres arquitectònics i l’escultura monumental.
* Període clàssic (segles V i IVaC), des del 499 aC, començament de les Guerres Mèdiques fins al 323 aC, mort d’Alexandre. Dividit en tres èpoques: període proto-clàssic (primera meitat del V aC), primer classicisme (segona meitat, govern de Pèricles a Atenes i Guerra del Peloponés), segon classicisme (fins al 323 aC, època de crisi de la polis i hegemonia d’Esparta).
* Període hel.lenístic (des de la mort d’Alexandre fins lainvasió romana al 146 aC). Canvi substancial en els plantejaments artístics.
Context històric i cultural
* La cultura grega és essencialment mediterrània, per la qual cosa hi ha una tendència en l’art grec a la definició i claredat de formes. També la suavitat del clima explica, sense oblidar la seva peculiar forma d’organització política, la importancia dels espais oberts i comunitaris.* Les característiques físiques de Grècia, de relleu muntanyós, van impulsar els grecs cap a l’expansió per la mar Mediterrània per a comerciar i va originar un procés de colonització.
* L’expansió grega pel Mediterrani i per l’Àsia provocarà que la cultura grega sigui molt eclèctica. Hi trobarem influències d’altres pobles com els elements orientals arribats d’Egipte i d’Orient Pròxim. Tambéprovocarà l’enfrontament quasi permanent amb l’Imperi persa.
* Trobem una nova forma d’organització política: la polis. A diferència dels imperis teocràtics i centralitzats d’Egipte o Pèrsia, els grecs s’organitzen en petites comunitats independents, el funcionament de les quals no es basa en l’obediència a una monarquia o a una casta sacerdotal, sinó en el respecte a les normes emanades...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Art grec
  • ART GREC
  • Art grec
  • Art Grec
  • Art grec
  • ART GREC
  • caracteristicas generals art grec
  • ART GREC

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS