Articulo

Páginas: 11 (2621 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2012
ATENCIÓ TEMA 1: DEFINICIÓ
Etimologia: atendere tensar el arco hacia/ volver el espíritu hacia Diferents definicions d’atenció segons l’escola psicològica i el temps: o Estructuralisme (Wundt) És una activitat mental q regula el grau de “claredat” q les sensacions, imatges i sentiments adquireixen en la consciència o Funcionalisme (James) La presa de possessió per part de la ment, d’un entremolts objectes o pensaments simultàniament possibles (Atenció selectiva) Conductisme (Watson) Atenció igual a reflex d’orientació. RO: Resposta a un estímul nou o interessant i a una sèrie de canvis fisiològics. (CAJA NEGRA, no s’estudia fins revolució cognitiva) Cognitivisme (Tudela) Mecanisme central de capacitat limitada q controla i orienta l’activitat conscient del organisme d’acord amb unobjectiu determinat

o

o

o A partir de la revolució cognitiva, l’atenció es considera com un mecanisme vertical q controla o articula processos horitzontals diferents (Pensament/ Memòria/ Percepció/ Llenguatge/ Motivació i Emoció/ Aprenentatge ) L’atenció no es dona sola, sinó q va lligada a processos q seran activats o inhibits en funció de les necessitats de l’organisme. TEORIA ACTUAL(Reunificació de Posner i colaboradors) Conjunt de teories que engloben moltes per no donar una definició lineal. La varietat en quant a manifestacions de l’atenció està produïda per sistemes atencionals separats en 3 xarxes relacionades entre si. Xarxa d’orientació (Posterior)/ Xarxa de vigilància o alerta (AROUSAL)/ Xarxa de control executiu (Anterior) FUNCIÓ Seleccionar la informació mitjançantmecanismes o processos atencionals: a) Selectius s’activen quan l’ambient ens exigeix donar resposta a un sol estímul o tasca en presència d’altres estímuls o tasques. (ATENCIÓ SELECTIVA) b) De Distribució s’activen quan l’ambient ens exigeix atendre a varies coses a la vegada, i no en una sola. (ATENCIÓ DIVIDIDA) c) De Manteniment s’activen quan ens hem de concentrar en una tasca durant un tempsmés o menys llarg. (ATENCIÓ SOSTINGUDA)

TEMA 2: CARACTERÍSTIQUES
1. Amplitud
Quantitat d’informació i de tasques q es poden atendre a la vegada. L’amplitud depèn de: o Dificultat de la tasca o Nivell de pràctica i automatització o Tipus de tasca:

L’amplitud de l’atenció és limitada. Jevons(1871) ho va poder comprovar amb els seus estudis, perquè els subjectes agrupaven els estímuls perpoder atendre’ls tots a la vegada. Numero de tasques es dependent de les persones. Es van plantejar dues hipòtesis. -Llei de primacia: Primer una orella/ després l’altre -Amplitud dividida(BROADBENT; 1954) No va funcionar (1er nombre cada orella/ 2o nombre...)

2. Selectivitat
Selecció d’estímuls o tasques a les q prestem atenció degut a la limitació de l’atenció. La selecció o selectivitat esduu a terme de forma: o Quantitativa d’estímuls o tasques o Qualitativa tipus d’estímuls o tasques Fases de processament de la informació (Johnston & Heinz ; 1973) o FASE 1: Detecció el subjecte extreu les característiques físiques de l’estímul o FASE 2: Reconeixement s’extreuen les característiques semàntiques del estímul o FASE 3: Decisió (fase motora) producte de les dues anteriors arribena la consciència Segons el model de selecció, els estímuls es seleccionen en una fase o en una altra. a) Model de Selecció Temprana  Originari de Cherry(1953) però desenvolupat per Broadbent (1958)  Els estímuls es seleccionen en la Fase 1, a partir de les característiques físiques  Hi ha un sistema S q és pre-categorial i funciona en paral·lel, i va seguit del sistema P q funciona de formaserial. El S ho rep tot i el P ho organitza. b) Model de Selecció Tardía  Originari de Deutsch i Deutsch(1963) però desenvolupat per Duncan (1980)  Els estímuls es seleccionen en fases 2 i 3, a nivell sensorial i semàntic.  És una selecció post-cateogorial. c) Model de Selecció Múltiple (Johnston & Heinz ; 1973) (Erdelyi ;1973)  La informació es pot seleccionar en la Fase 1, 2 o 3 en funció de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Articulos
  • Articulos
  • Articulos
  • Articulaciones
  • Articulo
  • Articulos
  • Articulaciones
  • Articulo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS