Astronomia

Páginas: 21 (5226 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2013
1. La teoria del Big Bang
El 1948, George Gamow va proposar que l'univers es va crear despres d'una gran explosio, el Big Bang. Segons aquesta teoria, fa 13700 milions d'anys, tota la materia de l'univers estava concentrada en una zona extraordinariament petta i, quan es va produir l'explosio, va sortir impulsada en totes direccions. La materia es va concentrar en alguns llocs de l'espai, esvan formar els primers estels i les primeres galaxies i, des de llavors, l'univers contnua en evolucio constant. S'ha de considerar que en aquest model cosmologic, la materia, l'espai i el temps son indissociables. Aixi, en la gran explosio s'hauria originat tota la materia de l'univers i, a mesura que s'anava expandint, s'hauria produit l'espai i el temps.

1.1 Confrmació de la teoria:
Igual quepassa actualment, en el seu moment, la teoria del Big Bang havia d'explicar i ajustar-se a tot el que se sabia i s'observava de l'univers conegut.
Durant les primeres decades del segle XX, diversos cientfcs van estudiar un fenomen descobert el segle XIX, el corriment al vermell de l'espectre de la llum procedent de galaxies llunyanes. El 1929, Edwin P. Hubble va indicar que estava provocat perl'efecte Doppler i que, com que hi havia una relacio directa entre aquest desplacament cap al vermell i l'augment de la distancia entre galaxies llunyanes, es podia deduir que l'univers estava en expansio.
Tot i aixi, la teoria no es va acceptar fns que es van fer dos grans descobriments que aportaven proves que la confrmaven:
– La radiacio de fons de microones cosmiques
– El so de l'eco de lagran explosio

1.1.1 Radiació de fons de microones còsmiques
L'any 1965, Arno Penzias i Robert Wilson (ambdos Premi Nobel de Fisica l'any 1978) van comprovar que un receptor nou de microones molt sensible recollia una radiacio estranya que provenia per igual de tots els punts de l'espai. La van anomenar radiacio de microones cosmiques i es considera que es la resplendor de la gran explosio.Aquesta resplendor arriba com a microones a causa de l'expansio de l'univers, fet que demostra que l'univers va tenir un origen.
1.1.2 L'eco del Big Bang
Els estatunidencs John C. Mather i George F. Smoot (ambdos Premi Nobel de Fisica 2006), gracies a les dades aportades pel satel・lit COBE, amb els seus equips van detectar petites pertorbacions de la radiació còsmica (variacions de temperatura en laradiacio de microones de fons) i, quan les van analitzar i interpretar, van poder confrmar que efectvament es va produir el Big Bang i que va tenir lloc fa 13700 milions d'anys. A mes, van indicar que, malgrat que no es pot saber com era aquest univers primitu, se suposa que era extremadament calent, entre uns 1013 i 1031 K, i molt dens. Ho van anomenar l'eco del Big Bang.
2. Composició del'univers
L'univers, segons les ultmes dades aportades per la NASA, no esta composat nomes pel tpus de materia que coneixem i amb la que ens relacionem en el nostre dia a dia, sino que esta constituit per:
– Materia normal o barionica visible: 0,4%
– Materia normal o barionica no visible: 3,6%
– Materia fosca: 21%
– Energia fosca: 75%

2.1 Matèria normal o bariònica visible
Consttueix el 0,4%de l'univers i esta formada per atoms d'elements quimics. De la materia normal coneguda, entre un 70% i un 75% es hidrogen, l'element mes simple (un proto i un electro). La resta la componen els 109 elements del sistema periodic en proporcions diferents. Per exemple, per cada milio d'atoms d'hidrogen, trobem 63.000 atoms d'heli, 690 atoms d'oxigen, 420 atoms de carboni, 87 atoms de nitrogen, 45 desilici, 40 de magnesi... i tots ells, com es veura mes endavant, s'han format als estels.
Tal i com s'indica en el nom, es materia visible, per la qual cosa refecteix i emet llum i radiacio, i d'altra banda, com que son atoms (protons, neutrons i electrons), presenten atraccio gravitacional.
Exemples de materia barionica visible serien els estels, planetes, gasos calents intergalactcs, els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Astronomia
  • Astronomia
  • Astronomia.
  • Astronomia
  • Astronomia
  • astronomia
  • astronomia
  • astronomia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS