batxiller

Páginas: 21 (5063 palabras) Publicado: 2 de junio de 2014
L’estètica

ÍNDEX

1. Què és l’estètica?
2. Què és l’art? Què és l’experiència estètica?
3. L’estètica dins la història de la filosofia.

Introducció

En aquest tema es tractarà de veure i conèixer aquesta branca de la filosofia que rep el nom d’estètica. És a dir, intentarem endinsar-nos dins els conceptes problemàtics d’aquest camp. Per tal de fer la tasca més entenedora veurem:Primer, què és aquest camp de la filosofia que rep el nom d’estètica, de què s’ocupa i quins són els seus grans problemes.
En segon lloc, veurem que un dels grans problemes de l’estètica és definir que és l’art i que entenem per una obra d’art. També veurem que és això de l’experiència estètica.
En tercer i últim bloc, veurem l’estètica de diferents filòsofs dins la història de la filosofia, és adir, veurem com aquests filòsofs han contestat els grans problemes que du lligada l’estètica.

Abans de començar amb el tema cal saber i recordar que l’ésser humà utilitza constantment símbols, per exemple el llenguatge. Però cal dir que també són símbols un quadre, una escultura, la música: són símbols artístics. L’art neix de la preocupació humana per captar i comunicar, i l’art és l’objecte del’estètica.

1. Què és l’estètica?

Es sol definir l’estètica com l’estudi de la bellesa. Malgrat, alguns afirmen que el concepte de bellesa és indefinit i ambigu i que per tant, no serveix per la ciència, així el que fan es prendre només el concepte d’art i definiran l’estètica com l’estudi de l’art. D’altres creuen que l’estètica s’ha d’ocupar tant de l’àmbit més subjectiu que és la bellesai de l’àmbit més objectiu que és l’art, i tot i separar els dos àmbits els estudien tots dos.
Aquesta dicotomia entre bellesa i art no és gens senzilla, ja que els dos conceptes tenen diverses implicacions, per començar, la bellesa no només es troba en l’art i l’art no només té com a finalitat la bellesa. Cada un dels conceptes té els seus problemes. A l’antiguitat no relacionaven art ibellesa. Tot i això, la història ha unit els dos conceptes d’art i bellesa i per tant l’estètica abraça aquests dos conceptes.
Però ens trobem amb una altre problema: la bellesa no només pot ésser considerada des d’un punt de vista objectiu (que existeixi el món exterior i que seguint una sèrie de característiques es troben objectes bells), sinó que la bellesa és alguna cosa relacionada amb el subjecte,per això una altre concepte a tenir en compte dins l’estètica és l’experiència estètica (la trobada que té l’ésser humà amb la bellesa, ja que no oblidem que és l’individu qui decideix el que és bell o no).
Per tant, L’estètica estudiarà:
l’art
la bellesa
l’experiència estètica
Un cop ja hem esmentat, més o menys, què estudia l’estètica. Intentarem definir aquesta disciplina.
La paraulaestètica no és gens fàcil de definir ja que ha sofert canvis al llarg de la història, tot i així farem un esforç i la definirem de la següent forma:

Estètica és el nom de l’especialitat o disciplina filosòfica que, des de mitjans del segle XVIII, té com a objectiu «el regne del bell» o, en una redefinició modernitzada, els fenòmens, els judicis, els productes en l’àmbit de la producció sensibled’imatges o símbols perceptibles en qualsevol de les seves possibilitats i que són els portadors d’un sentit o significat.

L’estètica com a disciplina filosòfica apareix en el moment de crisi intel·lectual, és a dir, en el moment que les categories d’art, bellesa, obra d’art no estan clares. D’aquesta manera l’estètica avui dia pot ser una de les branques de la filosofia que més producció té, jaque podríem dir que ens trobem en un moment de crisi intel·lectual, pel que fa a l’art, o més ben dit allò que el nostre sentit comú entén per art no es veu reflectit a la realitat.
Un altre problema que envolta l’estètica és que vivim a un món on els conceptes propis de l’estètica han passat a formar part d’altres esferes, hi ha una sobreabundància d’aquests conceptes arreu (en les relacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Batxiller
  • Batxiller
  • Batxiller
  • Batxiller
  • Batxiller
  • Sòcrates A Batxiller
  • batxiller
  • Autores 2º Batxiller

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS