Carxofa

Páginas: 2 (399 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2012
Antologia de poesia catalana
JOAN ALCOVER
La balanguera
El context del poema: aspectes biogràfics i socials
Joan Alcover, poeta, assagista i polític, és, juntament amb Miquel Costa i Llobera, elpoeta més emblemàtic de l’Escola Mallorquina, corrent que es caracteritza d’una banda del rigor per la forma; de l’altra, la limitació de la poesia a uns temes fonamentalment paisatgístics.
Alcoverinicià la seva carrera poètica preferentment en castellà, però cap a la maduresa, fruit del dolor que li suposà la mort de la seva esposa i fills, té una necessitat d’expressar els sentiments en laseva llengua materna, i empra només el català. És a partir de llavors, que en els seus poemes es fa una interpretació estètica del dolor i la tragèdia humana. El primer recull en català, Cap al Tard,noveurà llum fins al 1909. El llibre contindrà els poemes més representatius de la seva producció, com ara La balanguera o Desolació.
Els temes
“La balanguera” és un cant a la vida i l’esperança queplanteja dos temes estretament relacionats: no perdre de vista les històries del passades i posar esperances en el futur, és per això que el poema exemplifica el pas del temps que s’escola, passa ise’n va.
La matèria
“La balanguera”, estructurat en 5 estrofes és un cant al pas del temps i a la fugacitat de la vida, i alhora també és un cant a la vida i l’esperança, sense deixar de donarimportància a les històries passades posant esperances en les següents generacions, el futur.
La figura de la balanguera apareix com a una “aranya d’art sutil” però també com una parca (figura de la mort), iens expressa simbòlicament l’esperança del futur “teixint al tela per demà”. Paral·lelament, però, hi apareix la crua realitat de la mort, encara que la balanguera mateixa comprova que, malgrat tot,el que fem avui,ens serà compensat demà.
La última estrofa ens fa un resum amb dues idees principals: els joves són el futur i per això els hi “tix la senyera” i ens mostra la unió entre la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS