Comadamiento De Motores

Páginas: 5 (1191 palabras) Publicado: 3 de enero de 2013
Departament d’enginyeria elèctrica







PRÀCTICA 5:


Màquina asíncrona I

Circuits de comandament de motors







Lluc Flores Nogués

Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica

Sistemes elèctrics

Curs 2012-2013, Q3-tardor, grup 12

Realització dela pràctica: 11/12/2012

Lliurament del treball: 30/12/2012


0. Índex






0. Índex ______2

1. Objectiu de la pràctica 3

2. Coneixements previs 4

3. Tasques a realitzar 5-8

4. Conclusions 9

5. Bibliografia 10




























1. Objectiu de la pràcticaL’objectiu d’aquesta pràctica és el d’observar i entendre com les connexions realitzades ala laboratori per a fer funcionar un motor trifàsic de corrent altern. Tanmateix caldrà realitzar les connexions per a obtenir un motor amb arrencada directe i un motor amb inversió de gir.


Així, com que la part pràctica ha estat realitzada íntegrament per la professora, caldrà que, al finalitzar lapràctica, els alumnes coneguin tots i cada un dels elements emprats en la realització del circuit.























2. Coneixements previs

Camp creat per un corrent elèctric: Al circular un corrent elèctric per un conductor, al voltant d’aquest es genera un camp magnètic
[pic]

Llei de Faraday: Si un conductor es mou a través d’un camp magnètic, o si està situat enles proximitats d’un altre conductor pel que circula un corrent d’intensitat variable, s’estableix o s’indueix un corrent elèctric en el primer conductor.

Força electromagnètica: Si un corrent passa a través d’un conductor situat a l’interior d’un camp magnètic, aquest exerceix una força mecànica sobre el conductor.

[pic]





Amb l’aplicació d’aquestes tres lleis podrementendre el funcionament del motor que hem emprat en la realització de la pràctica. Doncs es tracta de generar un camp magnètic que indueixi una intensitat en les bobines del rotor suficient perquè es creï una força que el faci girar.















3. Tasques a realitzar

1. Detallar les característiques de tots els dispositius (de comandament, de protecció, de maniobra,auxiliars de control, de senyalització...) que intervenen en el muntatge dels esquemes anteriors:

Com ja hem indicat en l’apartat d’objectius, la nostra tasca en aquesta pràctica és la de definir tots els elements emprats en la pràctica, en els dos esquemes exposats a continuació. Per tant els apartats 2 i 3 queden suprimits:

[pic]







Fusibles: element o dispositiu de protecciódel circuit o conjunt de circuits d'un aparell o instal·lació elèctrica contra sobrecàrregues o curtcircuits.

[pic]







Contactors: és un element vital en la posta en marxa de motors elèctrics. Està format per una bobina, encarregada de crear el camp magnètic, i els contactes, que poden ser de maniobra o de potència. Els contactes de potència fan arribar la tensió elèctrica al motormentre que els contactes de maniobra connecten o desconnecten les parts o elements del circuit elèctric.

[pic]

Relé tèrmic: aquests aparells són emprats per protegir els motors elèctrics contra sobrecàrregues elèctriques, que podrien malmetre físicament el motor.

[pic]







Motor: Un motor elèctric és una màquina que converteix l'energia elèctrica en mecànica.

[pic]Transformador: són uns aparells que converteixen energia elèctrica d'unes característiques en energia elèctrica amb d'altres característiques, permet convertir els valors de tensió i d'intensitat de corrent subministrat per una font de corrent altern en un o més sistemes de corrent altern amb valors de tensió i intensitat de corrent diferents però de la mateixa freqüència....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • motores
  • motores
  • Motores
  • MOTORES
  • motor
  • motores
  • motores
  • motor

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS