Curiositats d'Urà

Páginas: 3 (512 palabras) Publicado: 6 de enero de 2014
1. Urà és el setè planeta del Sistema Solar, el tercer més gran i el quart amb major massa. S'anomena així en honor al Déu grec Urà, el pare de Saturn i l'avi de Júpiter.
2. Va ser el primerplaneta en ser descobert per mitjà d’un telescopi. William Herschel va ser el primer en descobrir-lo el 13 de març de 1781. No obstant, ell pensava que era un cometa. Urà és visible sense telescopi, peròla seva gran distància el feia brillar poc i moure’s lent. Al principi va ser anomenat Georgium Sidus en honor al rei Jordi III, després Herschel, en honor al descobridor, i finalment Urà, proposatper un astrònom alemany.
3. La distancia entra Urà i el Sol es gairebé el doble de la del Sol a Saturn. Està tan lluny que des d’allà el Sol es veuria semblant a l’estrella Polar. Orbita inclinat decostat (uns 98º) i el seus pols apunten cap al Sol. A més, rota d’est a oest, al contrari que la Terra.
4. L’atmosfera d’Urà està formada per hidrogen, heli, metà i altres hidrocarburs. El metà filtrala llum vermella i per això té aquest color blau pàl·lid. La temperatura més baixa enregistrada a Urà és de 49 K, fent d'Urà el planeta més fred del Sistema Solar, encara més fred que Neptú. Al 1977es van descobrir els 9 primers anells d'Urà. Al 1986, la visita de la nau Voyager va permetre mesurar i fotografiar els anells, i descobrir-ne dos de nous. Els anells són d’una complexitat mitjanafets de gel i petites partícules de roca, però molts només són detectables amb infrarojos. La majoria dels anells d'Urà són opacs i de pocs quilòmetres d'ample. Es creu que són relativament joves i quees van originar probablement a partir dels fragments resultants de les col·lisions d'antics satèl·lits que tenia el planeta.
5. Urà té 27 satèl·lits. Els més importants són Titània, Oberó, Umbriel,Ariel i Miranda, coneguts com “satèl·lits majors”. Cap dels satèl·lits d'Urà té atmosfera. Titània i Oberó són els més grans i van ser descoberts l'any 1787 per William Herschel, el mateix que va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 101 Curiositats Del Planeta Terra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS